Lederne stikker av med lønnsveksten

Lederlønningene slår alle rekorder. Lønnsveksten til sjefene i landets største selskaper var i fjor nesten fire ganger så høy som snittet.

15.03.05 13:21

Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå kan slå beina under NHOs krav om nulloppgjør ved årets lønnsforhandlinger. Tallene viser at lønningene til topplederne i Norge vokser langt raskere enn lønningene til vanlige folk.

I 2004 fikk ledere for aksjeselskaper med mer enn 250 ansatte en gjennomsnittlig lønnsvekst på 12,2 prosent. Den gjennomsnittlig utbetalte lønnen er på 2.581.000 kroner.

Gjennomsnittlig utbetalt lønn per person utgjorde i 2004 239.000 kroner, en gjennomsnittlig økning på 3,2 prosent sammenlignet med 2003.

Dette er ikke det første året lederne av storbedriftene kan nyte høye lønnstilskudd. I 2003 fikk den samme gruppen en lønnsvekst på 8 prosent, og i 2002 en vekst på 8,2 prosent - hvert år langt over den generelle lønnsveksten.

Også lederne for de mindre selskapene har en bedre lønnsvekst enn de fleste andre. I 2004 fikk ledere for selskaper med mer enn 25 ansatte en gjennomsnittlig lønnsvekt på 6,4 prosent fra 2003. Den gjennomsnittlige utbetalte lønnen i disse selskapene er like under 669.000 kroner.

Kontroversielt
Forrige uke begynte årets lønnsoppgjør. NHO har gått ut og argumentert for svært lave tillegg, mens LO gjentatte ganger har klaget over at den høye lønnsveksten blant lederne gjør det lite aktuelt med moderasjon fra lønnstagere flest.

Når toppsjefenes lønnsvekst for 2004 ligger enda lenger over den generelle veksten, blir dette etter alt å dømme et enda hetere tema.

Sjeføkonom Stein Reegård i LO, mener utviklingen er uheldig, men ikke overraskende.

- Jeg hadde faktisk fryktet at det var enda verre. Vi er ikke helt tilbake til de tilstandene som vi hadde på slutten av nittitallet, sier Reegård.

Han tviler på at dagens statistikk vil påvirke årets mellomforhandlinger, men tror at de kan får større betydning ved neste års hovedforhandlinger.

HTML EMBED
Hva synes du om lønnsnivået til norske toppsjefer?
For høyt
Passe
For lavt
Har ingen oppfatning

Se resultat

Eksempler
Det har vært flere eksempler på saftige lønnstillegg for toppsjefene i store bedrifter.

Svein Aaser i DnB NOR fikk en samlet lønnspakke på 5,9 millioner kroner i 2004. Da gikk styret over sin egen bonusgrense på 1,3 millioner, og ga Aaser 1,9 millioner kroner i bonus.

- Vi følte imidlertid at det var på sin plass å gi en ekstra belønning som følge av det tøffe året vi har hatt bak oss med fusjonsprosessen. Det har vært tøft for mange ansatte, men særlig for konsernsjefen, sa styreleder Olav Hytta som begrunnelse.

Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas kan komme til å få 5,25 millioner kroner i lønn og bonus for 2004. Han har en fastlønn på 3,5 millioner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.