Gå til sidens hovedinnhold

Ledige studieplasser i hele landet

Ledige plasser på alt fra spill-, lærer- og ingeniørutdanning.

Tirsdag ble hovedopptaket til studiestedene klart, og mange får studiedrømmen oppfylt til høsten.

De som ikke var like heldige, eller rett og slett ikke rakk søknadsfristen til Samordna Opptak i våres, får nå en ny sjanse.

Medier og spill

– Det er ledige studieplasser i hele landet på 288 ulike studieprogrammer, opplyser kommunikasjonssjef, Åshild Berg-Tesdal i Unit, som har ansvar for Samordna Opptak, til Nettavisen.

Blant annet kan du søke på lærerutdanninger, utdanninger innen teknologiske fag, musikk og økonomiske og administrative fag.

Både Høgskolen i Innlandet, Nord Universitet og Universitetet i Tromsø har ledige plasser på studieprogram Medie-, bibliotek- og journalistfag.

Ved Nord Universitet i Levanger kan du søke studier innen spill- og opplevelsesfag.

«Studiet kvalifiserer for arbeid med utvikling av spill og digitale produkter innen spill-, medie-, underholdnings-, forlags- og reklamebransjen.», skriver Universitetet på sine nettsider.

Studier innen klima og miljø, ernæring og ingeniørfag har også ledige plasser.

SLIK SØKER DU:

  • Sjekk listen over ledige studieplasser på Samordna Opptak .
  • Vær rask, de mest populære studieplassene går først.
  • Sjekk at du oppfyller opptakskravet. For eksempel kan studieprogrammet kreve realfagskompetanse, et spesielt karakterkrav eller generell studiekompetanse.
  • Deretter søker du på studiene du ønsker. Du kan søke på 10 ledige studieplasser.

– Hvis du får flere tilbud om studieplass, kan du kun takke «ja» til et tilbud til slutt. Det er ikke mulig å stå med to studieplasser, understreker, Berg-Tesdal, og opplyser om at søknadene behandles fortløpende.

LES OGSÅ: Tidenes laveste rente på studielånet

– De første svarene kommer 29. juli, deretter sendes det ut tilbud om studieplasser to ganger i uken. Søkerne får svar i søkerportalen. I tillegg kommer det varsel på e-post, sier Berg-Tesdal.

– Hvor raskt endrer det seg?

– Listen over ledige studieplasser er i endring hele tiden. Lærersteder kan ta bort, og legge til nye studieplasser. Vi har ikke oversikt over hvor mange studieplasser som er ledig på hvert studie, men lærestedene fjerner de etter hvert som de har nok søkere, forklarer hun.

Hun tipser om at det kan vært lurt å sjekke tidlig på formiddagen for nye oppdateringer.

Alder ingen hindring

Det er ingen aldersbegrensning for å studere. Du kan være 70 år eller eldre. Du må heller ikke ha søkt tidligere år. Studiene er åpent for alle, så fremt du oppfyller opptakskravene. Det er heller ikke noe krav at du søkte innen 15 april, som var fristen for å søke studieplass.

Men ikke alle muligheter er åpne fortsatt. For å søke studier med stor konkurranse må du vente til neste år.

– Det er ingen ledige studieplasser på studiene med høyest konkurranse, for eksempel medisin, jus og psykologi. Men ellers finnes det studieplasser innenfor de fleste kategorier spredt over hele landet, sier Berg-Tesdal.

Universitetet i Oslo, Universitetet i Bergen, Norges Handelshøgskole, Norges Tekniske-Naturvitenskapelige Universitet, Politihøgskolen, Norges Idrettshøgskole med flere, har fylt opp sine plasser for i år.