Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Ledigheten stiger fortsatt

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Ferske tall viser at arbeidsledigheten fortsetter å stige. Forverringen rammer ansatte i industrien verst. Få tør tro på bedring før neste år.

Ved utgangen av september var det registrert 93.198 personer helt arbeidsledige, tilsvarende 3,9 prosent av arbeidsstyrken.

Det viser foreløpige tall Aetat la frem torsdag.

1400 mistet jobben i september

Etter tegn til stabilisering på arbeidsmarkedet i sommer, viser statistikken at arbeidsledigheten altså nå fortsetter å stige. Justert for sesongvariasjoner økte antall ledige med 1400 personer den siste måneden.

- Bildet her er at arbeidsledigheten øker klart. Tidligere tall har tydet på at ledigheten var i ferd med å flate ut, men dette blir avkreftet her. Vi ser en relativt høy vekst i ledigheten, sier sjefanalytiker i Nordea Markets, Erik Bruce, til TV 2 Nettavisen.

Det er særlig innen industriyrkene, hvor arbeidsledigheten viste tegn til stabilisering i sommer, at ledigheten har økt de siste månedene.

Satser på rentemedisin

Ledighetsøkningen er likevel ikke verre enn hva økonomene hadde fryktet. På forhånd var det ventet en ledighet på 4,0 prosent, basert på en ringerunde TDN Finans hadde foretatt blant ni makroøkonomer.

Bruce i Nordea tror vi først får se toppen av ledighetsfjellet ved årsskiftet.

- Vi har hatt svak vekst i produksjonen i økonomien og den må snu f ør arbeidsmarkedet blir bedre. Vi regner samtidig med at rentekuttene vil gi fart i norsk økonomi. Ledigheten kan toppe ut ved nyttår og trekke ned igjen i løpet av neste år, sier Bruce.

Tallene fra Aetat viser at antallet personer på ordinære tiltak var 15.501, tilsvarende 0,7 prosent av arbeidsstyrken. Dette er en oppgang på 81 prosent i forhold til samme måned i fjor.

Finnmark og Oslo på topp

Aetat-tallene viser samtidig at det er Finnmark og Oslo som har høyest ledighet med henholdsvis 5,3 og 5,1 prosent av arbeidsstyrken, mens Sogn og Fjordane har lavest ledighet med 2,5 prosent.

Den registrerte arbeidsledigheten har økt i alle fylker. Totalt sett har ledigheten økt med 16.500 personer, dvs. 21.prosent, siden september i fjor.

- Nedgang først til nyttår

Arbeids- og administrasjonsminister Victor D. Norman sier han ikke venter en utflating i ledigheten før årsskiftet.

- Ledighetstallene for september viser fortsatt økning og vi kan ikke forvente at dette flater ut før vi nærmer oss årsskiftet. Antallet ledige stillinger meldt til Aetat har økt siste måned. Dette kan være tegn på lysning i arbeidsmarkedet neste år, sier Norman.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!