NEW YORK (Nettavisen): Legemiddelgiganten Pfizer opplyser på fredag at de trolig vil søke om tillatelse for nødbruk av deres korona vaksine kandidat rundt tredje uken i november i år.

Les også: Sjokktall: Ny modell har beregnet hvor mange som vil dø av koronaviruset i USA innen 1. februar

Dermed ligger det ikke an til at amerikanerne vil få tilgang til noen vaksine før valget 3. november slik Trump har uttrykt håp for, melder CNBC.

Nyheten gjør at Pfizer steg kraftig på børs. På førhandelen var aksjen opp 2,4 prosent og en time etter åpning var den opp over 2,6 prosent. Da Wall Street stengte, var aksjen opp hele 3,8 prosent.

Les: Irritert Trump i natt: - Ja, jeg fordømmer dem!

- Tidslinjen åpner nå for en mulig amerikansk autorisasjon av en koronavirus-vaksine i år, melder CNBC.

Les: Facebook vil forby annonser som fraråder koronavaksinering

U.S. Food and Drug Administration uttalte tidligere denne måneden at de vil ha minst to måneders sikkerhetsdata på halvparten av forsøksdeltakerne før de tillater nødbruk av noen eksperimentell koronavirusvaksine. Pfizer opplyser at de forventer å ha disse sikkerhetsdataene klare den tredje uken i november.

Pfizer-planene er gledelige nyheter, etter at to amerikanske legemiddelselskap innførte midlertidig pause i covid-19-pasientforsøk på grunn av sikkerhetsbekymringer denne uken.

Tirsdag opplyste den amerikanske legemiddelprodusenten Eli Lilly, som er i tredje og avsluttende fase med et forsøk på utvikling av en antistoffbehandling for koronapasienter som ligger på sykehus, at de setter forsøket på pause på grunn av en uspesifisert hendelse.

Eli Lillys forsøk startet i august på over 50 steder i USA, Danmark og Singapore og skulle omfatte 10.000 frivillige, skriver NTB.

Mandag satte farmasigiganten Johnson & Johnson utviklingen av en mulig covid-19-vaksine på pause, etter at en forsøksperson i studien fikk det som ble kalt en uforklarlig sykdom. Ifølge NTB var selskapets forsøk da inne i tredje og siste fase.

Gratis vaksine i Norge

Tidligere denne uken kom nyheten om at regjeringen har besluttet at vaksinen mot covid-19 skal være gratis for hele befolkningen, skriver NTB. Målet er at vaksinen blir tilgjengelig for alle så raskt som mulig når den kommer. Helseminister Bent Høie (H) har sagt at håpet er å kunne begynne å tilby vaksine allerede tidlig i 2021.

- Nå er det slik at Norge gjennom EU-avtalene har tilgang på fire mulige vaksine-kandidater. Vi håper og tror vi får de første leveransene av vaksine, kanskje før nyttår og at vi kan begynne vaksinering like over nyttår, sier helsedirektør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet til Nettavisen.

Les: Bjørn Guldvog: - Håper å få vaksinen til Norge før nyttår

I en fersk undersøkelse sier 18 prosent av de spurte nei til å ta korona vaksine, noe som tilsvarer rundt en million nordmenn.