Det var et etterlengtet syn å se flere tusen mennesker være samlet under den første Eurovision-delfinalen på tirsdag.

Testing av alle som var i salen skulle sørge for en trygg fest.

Mens publikum som ankommer musikkfesten møter et tradisjonelt testapparat, er det annerledes bak kulissene.

Les også: Islandsk Eurovision-deltaker koronasmittet

«Alkotest» mot covid-19

Det nederlandske selskapet Breathomix har utviklet, og fått midlertidig godkjennelse, for en hurtigscreening av covid-19 som baserer seg på omtrent det samme prinsippet som en alkotest du møter når du kjører bil.

Det hele er egentlig ganske logisk: Hvis du kan smitte andre bare ved å puste, hvorfor skulle man ikke kunne plukke opp om man er smittet ved å analysere det du puster ut?

Testen har fått det klingende navnet SpiroNose. Blåseapparatet tester ikke mot viruset i seg selv, og er ikke ment for å påvise sykdommen. I stedet er det ment å utelukke at noen er smittet. Hvis maskinen ikke kan utelukke det, må man sendes videre til en mer tradisjonell hurtigtest.

- Det vi ønsker er å ekskludere så mange som mulig, slik at vi reduserer testbyrden og øker villigheten til å la seg teste, sier daglig leder Rianne de Vries til det vitenskapelige magasinet Science.

Les også: Eurovision song contest: Anmeldelse av alle låtene i semifinale 2

Tester egentlig ikke mot viruset

SpiroNose inneholder syv sensorer som kan gjenkjenne tusenvis av biologiske stoffer i luften du puster ut. Teorien er at miksen av innholdet i pusten endrer seg når man er smittet, og en har forsøkt å finne ut hva som kjennetegner de som er covid-positive.

- I prinsippet måler du bare en sammenheng. Det er en svart boks, sier forsker Paul Skipp ved Universitetet i Southampton til Science.

Men skal man tro den foreløpige forskningen som er lagt frem på området, er maskinen forbausende effektiv: Maskinen ble i første omgang kalibrert basert på pusten til drøyt 900 deltakere. Da de senere testet maskinen opp mot 904 personer, klarte den å plukke ut alle de 33 personene i gruppen som hadde positiv PCR-prøve å vise til.

- Det er veldig, veldig gode resultater. Sensitiviteten er like god som enhver annen test som finnes der ute, sier Skipp.

Testen er derimot langt fra perfekt. Maskinen fungerer bare som en hurtigscreening: I senere tester har maskinen vist seg å klare å utelukke 80 prosent av de som er smittefrie. Det betyr at fortsatt 1 av 5 må gjennom vanlig testprosedyre.

Maskinen kan også feilaktig utelukke smitte hos noen få personer, men ifølge Science er dette personer som har små mengder virus i kroppen.

Tusenvis av enheter kjøpt i Nederland

Basert på resultatene har nederlandske myndigheter gitt testen midlertidig brukstillatelse, og kjøpt inn tusenvis av enheter som skal brukes i forskjellige sammenhenger. Blant annet regner med med å teste rundt 3500 som jobber under Eurovision-arrangementet daglig.

Testingen ble i februar riktignok satt på pause etter at det viste seg at en rekke personer som hadde blitt testet negativt i maskinen, likevel kort tid etterpå fikk påvist smitte - og minst en havnet på sykehuset.

Ifølge en gransking var konklusjonen at brukerfeil og dårlige instruksjoner om hvordan maskinen skulle brukes var årsak til at den ikke fanget opp de smittede personene.

Det handler nemlig dessverre om mer enn å bare blåse i et munnstykke: En må gå gjennom en ganske omfattende pusteøvelse med både lette og tunge utblåsninger.

FHI: - Ikke vurdert den enda

Lege Joakim Øverbø ved FHI sier til Nettavisen at den så langt ikke er vurdert som aktuell i Norge:

- Det er ikke noe vi har vurdert enda. Den er ikke godkjent av EU enda, det er kun Nederland som har gitt en begrenset godkjenning. Foreløpig er det ikke veldig god dokumentasjon utover en rapport som ikke er fagfellevurdert, sier Øverbø.

- Det er absolutt et spennende konsept, men resultatene så langt viser at de aller fleste som får et ikke-spesifikt resultat er smittefrie, og uansett må gjennom for eksempel antigen-test, sier han.

Les også: Smitten synker i Norge - men det er enorme forskjeller