Leif GW Persson, 76, har tjent mange millioner kroner på børsen. Men i et intervju med Aftonbladet advarer den berømte forfatteren og kriminologi-professoren småsparere mot å kjøpe aksjer.

Mange tar for lett på risikoen som ligger i å investere, mener Persson:

- Jeg vil fraråde folk å holde på med aksjer, sier han til Aftonbladet.

For noen år siden var krimforfatteren nærmest en bjellesau for småsparere. En uttalelse fra Leif GW Persson kunne få en verdien av en enkeltaksje til å skyte i været.

Les også: DNB tjener rått på personkundene

Satset tungt på biotech

Den kjente svenske forfatteren og krimeksperten er i hjemlandet også kjent for sin forretningssans - hans evne til å treffe riktig på børsen gjorde ham til en tungvekter i småsparer-segmentet.

I 2017 fortalte han villig vekk om sine investeringer, blant annet i et bioteknologiselskap, Bio-Works, der han var en hovedinvestor:

– Om man er inne i et slikt type selskap, kan man faktisk tåle at to av tre går på dunken. For det tredje kommer uansett til å gi et gigantisk overskudd. Går man i tillegg nøye til verks, vil heller ikke to av tre investeringer gå i dass. Det er sånn jeg resonnerer, sa Leif GW Persson, til næringslivsavisen Dagens Industri i 2017.

Les også: Aksjemarkedet knuser bankrentene: Så mye har du gått glipp av

- Ville ikke bidra til at andre taper penger

Men rollen som bjellesau var ikke noe Persson selv ønsket, bedyrer han nå. I 2018 stiftet han et investeringsselskap for å kunne være mindre synlig i markedet.

- Jeg ville ikke bidra til folks tap. Aksjer er sånt du kan holde på med hvis du er godt stilt. Det er ikke en måte å trykke penger på, som mange later til å tro, sier krimforfatteren til Aftonbladet.

Persson peker på at å ta risiko også innebærer at man må tåle å tape pengene man satser.

– For meg er dette ingen kunst. Jeg er 76 år og økonomisk uavhengig. Selskapet som håndterer mine varemerker går som en kanonkule.

Les også: Fersk spare-rapport: – Nordmenn har fått seg en ordentlig vekker

Ikke-eksisterende sparerenter fra bankene har bidratt til å flytte folk til aksjemarkedet, og alternativene til aksjer er få, vedgår forfatteren, som heller ikke har noe godt allment råd å komme med, annet enn på vurdere egen økonomi grundig.