*Nettavisen* Økonomi.

Lekkasje: Kraftig kutt i AAP-penger

 

KUTTER IGJEN: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) presenterer et kraftig kutt i AAP-penger. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)

Lekkasje fra det nært forestående statsbudsjettet viser at regjeringen kutter kraftig i AAP-penger til unge.

03.10.19 09:21

Regjeringen foreslår i statsbudsjettet at minsteytelsen i stønadsordningen arbeidsavklaringspenger (AAP) reduseres fra 198.000 til 130.000 kroner. Endringen gjelder bare nye mottagere under 25 år. Det skriver VG.

– Hva vi sparer, går krone for krone til tettere oppfølging av de samme ungdommene, sier statsråd Anniken Hauglie (H) til VG.

Les også: Regjeringen vil fjerne tillegg for uføre som blir alderspensjonister

Regjeringen vil også avvikle ung ufør-tillegget i AAP for alle nye mottagere. Ung ufør-tillegget for uføretrygdede blir stående som før.

117.000 personer mottar AAP, som sikrer inntekt mens de på grunn av sykdom eller skade trenger hjelp fra NAV for å komme i arbeid. Rundt 12.000 er under 25 år. Lavere minsteytelse og ufør-kutt gir en samlet innsparing på 119 millioner kroner i 2020. Pengene vil i sin helhet bli brukt til å styrke NAVs oppfølging av unge mottagere av AAP.

Les også: Vil ta Nav-penger fra innvandrere som ikke lærer seg norsk

Sosialpolitisk talskvinne for Arbeiderpartiet Lise Christoffersen mener at Høyreregjeringens politikk støter unge ut av arbeidslivet.

– I stedet for å sikre folk arbeid og trygghet, kutter regjeringen der det gjør mest vondt. Og de forskjellsbehandler – folk som har lite skal bli motivert av kutt, mens de rike skal bli motivert av å få mer. Dette øker forskjellene i Norge og vil ikke få Aps støtte, sier stortingsrepresentant Christoffersen til VG.

En annen kritisk rødt er SV-leder Audun Lysbakken:

– Dette kuttet vil gjøre allerede vanskelige liv enda verre, det vil ta håp og mot fra noen av de menneskene som aller mest trenger trygghet for at regningene kan betales, sier han til NTB.

Les også: Til kamp mot statlig sløsing: - Nå skal det bli andre boller

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.