Gå til sidens hovedinnhold

Lekkasje: - Nå går Trump til krig mot Huawei

Forbyr all handel med kinesiske telekomselskaper, ifølge nyhetsbyrå.

USAs president Donald Trump skal signere en presidentordre som i praksis vil utestenge alt utstyr levert av teknologiganten Huawei fra det amerikanske markedet, melder nyhetsbyrået Reuters.

Ordren skal komme etter et langvarig press fra amerikanske sikkerhetsmyndigheter. Ordren vil ikke rette seg konkret mot Huawei, men forby amerikanske selskaper å bruke telekommunikasjonsutstyr produsert av selskaper som anses å utgjøre en nasjonal sikkerhetsrisiko.

Les også

Amerikanske børser klatrer igjen

Dette vil bane veien for et forbud mot å gjøre forretningsavtaler med kinesiske Huawei, ifølge Reuters som viser til samtaler med tre ikke-navngitte kilder som representerer amerikanske myndigheter. Ordren skal ha vært under arbeid en god stund, men er så langt konfidensiell og kan bli ytterligere forsinket, ifølge kildene.

Opptrappingen av konflikten med Kina kommer i en situasjon hvor handelskrigen mellom de to landene allerede er mildt sagt tilspisset.

Mandag ble det kjent at Kina øker tollen på 60 milliarder dollar i amerikanske varer, som svar på Trumps straffetoll på kinesiske varer verdt 200 milliarder dollar. Tollen vil innføres fra 1. juni 2019, og vil påvirke de pågående forhandlingene mellom verdens to største økonomier om en handelsavtale.

Får ikke bygge 5G

Huawei har ikke fått delta i utbyggingen av 5G-nettet i USA, grunnet mistanke om at utstyret kan misbrukes til spionasje. Men selskapets utstyr brukes likevel av en rekke amerikanske telekom-aktører.

Les også

Sett med norske øyne er det lett å holde med Trump i handelskrigen mot Kina

I vinter advarte den kjente danske telekom-eksperten Jon Strand om at Huawei og Kinas ambisjoner er total dominans i dette markedet.

- Huaweis beste referanse er det totalitære kinesiske system som bevisst og systematisk undertrykker menneskerettigheter. Huawei har verdens beste referanse i den kinesiske stat og presidenten med en approval rating på 280 prosent, sa John Strand til Nettavisen Økonomi i mars.

Allerede forbudt i staten

Verken handelsdepartementet eller representanter for Huawei har ønsket å kommentere de nye opplysningene overfor Reuters. I august 2018 signerte Trump en lov som forbyr selve staten å benytte utstyr fra Huawei og ZTE, en annen kinesisk telekomgigant.

I januar gikk amerikanske myndigheter til søksmål mot to Huawei-enheter i Washington, blant annet med anklager om tyveri av forretningshemmeligheter fra den amerikanske teleselskapet T-Mobile. Den føderale kommunikasjonskommisjonen har tidligere fremmet flere forslag om å utestenge flere kinesiske teleselskaper av sikkerhetsårsaker.

Les også

Handelskrigen mellom USA og Kina truer Norge

Spørsmålet har fått fornyet aktualitet siden mange teleselskaper i USA, som i Europa, står foran en massiv oppgradering til neste generasjon mobilnett, 5G, i nettverkene. Mens flere av de største selskapene allerede har kuttet båndene til Huwaei, er mange av de mindre selskapene avhengige av svitsjer og annet utstyr fra Huwaei og ZTE, som gjerne er billigere enn utstyr fra ikke-kinesiske konkurrenter.

Kommentarer til denne saken