– Vi er i samtaler med norske myndigheter om konsekvensene som følge av krigen i Ukraina.

Det sier Håkon Mageli, kommunikasjonssjef i Orkla.

Orkla er leverandører av merkevarer som Grandiosa, Stabburet, Toro og Nidar til dagligvaremarkedet, restauranter og hoteller. Utenom Norge besørger det børsnoterte selskapet Norden, Baltikum og utvalgte land i Sentral-Europa

Orkla opplyser til Nettavisen at hele næringsmiddelindustrien i Europa har samtaler med myndighetene om hvordan de skal kunne sikre seg råvarer for å produsere varene sine.

I fjor økte driftsresultatet med 11,9 prosent, og endte med 6,14 milliarder kroner. Tallene viser at selskapet oppnådde det høyeste driftresulatet noensinne.

Leveringene svikter

Søndag ble det klart at flere, norske matprodusenter opplever akutt leveringssvikt på viktige råvarer og innsatsatsfaktorer som følge av Ukraina-krigen.

Økte priser og dårlig tilgang på for eksempel råvarer som solsikkeolje, har ført til at viktige matleverandører nå forsøker å sikre fremtidig matproduksjon.

Matprodusent-giganten Orkla opplyste at mange av deres produkter vil bli berørt.

Krigsrammede Ukraina står for 80 prosent av alle solsikkefrø i Europa, og det er av disse frøene man lager solsikkeolje.

Ifølge Bloomberg har ansatte ved Kernel Holding, som er Ukrainas største produsent og eksportør av solsikkeolje, forlatt fabrikkene og sluttet seg til militæret.

Solsikkeolje er blant de viktigste ingrediensen i Orkla-produserte matvarer som Nugatti, flere typer Sætre kjeks og Kims potetgull.

Scandza, som er Orklas konkurrent, beskriver også stor usikkerhet i markedet.

Selskapet forsyner blant annet dagligvaregiganter som Norgesgruppen, Coop og Rema 1000 med produkter fra Synnøve Finden, Sørlandschips, Peppes frossenpizza, samt alle Peppes restauranter med varer.

– Alle innsatsfaktorer som kommer fra Europa kan det bli problemer med, uttalte Sofie Oraug-Rygh, direktør kommunikasjon, bærekraft og myndighetskontakt i Scandza, i forrige uke.

Scandza sier nå at de foreløpig har det de trenger for å produsere, men at det kan bli krevende.

– Vi følger situasjonen fortløpende, sier hun.

Les også: Shipping-problemer: – Varene har mugg på seg når de kommer til Norge

– Maarud forbereder seg på ulike scenarioer

Snacksprodusenten Maarud er helt avhengig av vegetabilsk olje for å lage potetgull.

– Situasjonen er usikker fremover, og vi planlegger for ulike tiltak på bakgrunn av det. Solsikkeolje er mye brukt i våre produkter, sier Cathrine Moksnes, pressekontakt i Maarud, til Nettavisen.

Maarud har avtale med levering av poteter fra 63 norske bønder. Som følge av økte priser på gjødsel, påvirkes også bøndenes kostnader, som igjen vil påvirke Maaruds produksjonskostnader.

I flere av Maaruds potetgullposer er det en blanding av solsikke- og rapsolje.

– Vi jobber hele tiden med den optimale oljesammensetningen. Det går helt fint å blande ulike oljer, sier hun.

Moksnes kan ikke kommentere om de vil vurdere å endre eller skifte til annen vegetabilsk olje som følge av leveringssvikten krigen i Ukraina gir.

– Situasjonene er usikker fremover. Vi planlegger tiltak på bakgrunn av det.

Les også: Ukraina-krigen dobler prisene: – Vi får ikke tilbud en gang

Eksportstopp og sanksjoner gir utfordringer

Men det er ikke bare mangel på solsikkeolje som skaper bekymring. Russland er verdens fjerde største hveteprodusent, mens Ukraina er på syvende plass. Landene står for 30 prosent av verdens hveteeksport.

Vestens sanksjoner mot russiske varer, og krigen i Ukraina gjør blant annet tilgangen på hvete fra regionen utfordrende.

Vestlige land har innført strenge sanksjoner mot Russland etter invasjonen av Ukraina, noe som gjør det vanskelig for landet å importere varer.

I tillegg har både Russland og Ukraina innført eksportforbud for å sikre egen vareforsyning.

Den ukrainske regjeringen kunngjorde onsdag i forrige uke eksportforbud av rug, bygg, bokhvete, hirse, sukker, salt og kjøtt ut året, ifølge Reuters.

Russland har innført eksportforbud av rug, bygg, hvete og mais til Armenia, Hviterussland, Kasakhstan og Kirgisistan.

Les også: Dramatiske konsekvenser for korn og brød: - Det kan bli svært alvorlig

Problemene startet før krigen

Dårligere tilgang og stor usikkerhet i markedet har for lengst sendt råvareprisene til værs. Utfordringene for verdens hveteproduksjon ble toppet av Ukraina-krigen. Dermed nådde markedet en pristopp, med 60 prosent økning, sammenlignet med 2021. Amerikansk mathvete har økt med 94 prosent i samme periode.

Hvete utgjorde 82 prosent av det totale matkornforbruket i Norge i 2021. De største importlandene var Tyskland og Polen. Det viser opplysninger fra Landbruksdirektoratet. Krigen og urolige markeder vil først og fremst gi utslag på pris, har direktoratet tidligere uttalt til Nettavisen.

Den globale lavprisgiganten, Aldi i Tyskland, innførte nylig salgsrestrisjoner på solsikke- og rapsolje som følge av krigen. Matbutikker i Spania har også lagt på restriksjoner - med grense på fem liter per kunde.

Før krigsutbruddet økte etterspørselen på verdensmarkedet, samtidig som tilgangen på hvete har vært begrenset av værutfordringer i viktige produsentland.

Kina er sammen med EU verdens største hveteprodusenter.

Nylig meldte den Japanske finansavisen Nikkei at Kina nå advarer mot at de kan stå overfor den verste vinteravlingen noen sinne. Kinas landbruksminister uttrykket bekymring for den globale tilgangen på hvete, både i lys av Ukraina-krigen og egne utfordringer.