Leverte ikke selvangivelse - må i fengsel

Foto: Scanpix

48-åringen leverte ikke selvangivelsen for åtte år siden. Nå må han i fengsel.

En 48 år gammel mann fra Lillesand er innkalt til soning av en fengselsstraff på 18 dager fordi han ikke leverte selvangivelse i 1996. Samtidig slippes kriminelle løs fordi fengslene er fulle, skriver Fædrelandsvennen.

Lillesand-mannen fikk en bot på 30.000 kroner fordi han ikke hadde levert selvangivelse i 1996. Boten klarte han ikke å betale fordi han slet med alkoholproblemer og var uten fast arbeid.

Men i vår ble han tørrlagt, fikk orden på livet og skaffet seg selv en jobb. Så kom sjokkmeldingen fra Arendal politistasjon i posten: Han måtte inn og sone. Saken sto nemlig i fare for å bli foreldet.

Mannen tilbød å betale boten i avdrag.

– Arbeidsgiveren min tilbød seg å betale ut 15.000 kroner umiddelbart, og etablere fast lønnstrekk på 1.000 kroner per måned for at myndighetene skulle få pengene sine, forteller han.

– Vi ringte både politi, Statens Innkrevingssentral og namsmannen, sier mannen.

Men ingenting nyttet. Enten måtte han betale inn hele beløpet umiddelbart, eller så måtte han i fengsel.

Kriminalsjef i Agder politidistrikt, Arne Pedersen, klaget nylig over at politiet måtte slippe kriminelle fri på grunn av mangel på fengselsplasser. Han synes likevel det er i orden at mannen som ikke har levert selvangivelse opptar en fengselsplass.

– Jeg kjenner ikke til denne saken, men generelt kan jeg si at politiet må opptre noenlunde konsekvent i slike saker, og behandle folk likt. Og på ett tidspunkt er politiets tålmodighet med folk som ikke betaler boten sin slutt. Da må de enten betale, eller sone, sier Pedersen. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.