Gunnar Stavrum

Leverte reiseregninger for halv million uten kontroll på Stortinget

IKKE I ODDA: Mens Ap-politikerne ifølge reiseregningen overnattet i Odda, la hun ut statusoppdatering fra verandaen i Haugesund.

IKKE I ODDA: Mens Ap-politikerne ifølge reiseregningen overnattet i Odda, la hun ut statusoppdatering fra verandaen i Haugesund. Foto: Facebook / Eilif Swensen, Arbeiderpartiet (Montasje Nettavisen)

Leilighet gjør tyv, og det gjelder også stortingsrepresentanter.

På halvannet år har stortingsrepresentant Hege Haukeland Liadal fra Arbeiderpartiet levert reiseregninger for over en halv million kroner.

«I disse har Aftenposten funnet regninger for over 60.000 kroner der stortingsrepresentanten har vært et annet sted enn det hun har oppgitt, eller at hun har fått penger for å ha vært hjemme, på hytta eller private reiser», skriver Aftenposten.

Det er andre gang på kort tid at en stortingsrepresentant blir tatt for juks med reiseregninger. Forrige gang var det Fremskrittspartiets Mazyar Keshvari som hadde levert udokumenterte reiseregninger for rundt 290.000 kroner.

Den utrolige mangelen på kontroll med folkevalgte reiseregninger forbauser de fleste. Vanlige arbeidstakere er vant med nitid gjennomgåelse av hvert eneste bilag.

De aller fleste har opplevd å få reiseregninger i retur fordi man har gjort feil. Men når feilen systematisk kommer den ansatte til gode, er det ikke feil, men svindel.

Leilighet gjør tyv, heter det. Og Stortinget er bevis for at regelen gjelder.

Mangel på kontroll er ingen unnskyldning for å forsøke å lure til seg titusenvis av kroner fra det offentlige. Men mangel på kontroll er uttrykk for at Stortinget ikke er seg sitt ansvar bevisst. Å forvalte milliardbeløp på vegne av fellesskapet krever at man er pinlig nøyaktig. Alt annet undergraver tillit og øker politikerforakten.

Stortingsrepresentant Hege Haukeland Liadal skriver på Facebook at det «er viktig for meg at feil rettes opp og at alle fakta kommer på bordet».

Stortingsrepresentanten erkjenner feil, men ikke svindel.

Til NRK sier Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre at «stortingspolitikerne leverer reiseregninger via skjerm, i likhet med hva man gjøre på mange arbeidsplasser».

Det er et «Goddag mann, økseskaft»-svar. Poenget er ikke om man gjør det på papir eller elektronisk. Poenget er at der bedrifter og offentlig forvaltning har kontroll, er det fritt frem for å dikte opp reiser på Stortinget.

Senere har Gahr Støre supplert med denne uttalelsen: - Det er riktig av Hege Liadal å trekke seg midlertidig fra vervene sine inntil saken om reiseregningene er avklart. Brudd på Stortingets regelverk er alvorlig, uansett om det er rot eller bevisste handlinger. Derfor er det ryddig at Hege beklager og sier at hun skal bidra til å oppklare denne saken.

Gahr Støre sier videre: - Vi har foreløpig ikke oversikt over omfang og detaljer, og det er viktig at Stortinget går grundig gjennom dette slik at alle fakta kommer på bordet, og vurderer videre oppfølging.

Ifølge Aftenposten leverte hun 29.juli 2018 - midt under Stortingets møteferie - en reiseregning for en kjøretur på 130 kilometer fra hjembyen Haugesund til et møte med kraftindustrien i Odda og Tyssedal, ifølge reiseregningen.

Det utløste 3.642 kroner i kjøregodtgjørelse og statistikk.

Overfor Aftenposten har hun tre ulike forklaringer på turen. Dessverre harmonerer ingen av dem med at hun på kvelden hun angivelig skulle overnattet i Odda, legger ut et bilde av utsikten hjemme i Haugesund på Facebook: «Borte bra, men hjemme på Haugå alltid best! - lyden av duskregn er også fantastisk», rapporterte hun.

IKKE I ODDA: Samtidig som reiseregningen fortalte at hun overnattet i Odda, la politikeren ut et bilde og en oppdatering fra verandaen hjemme i Haugesund. Foto: Facebook

I ettertid har hun trukket reiseregningen, og skylder på at den stod i kalenderen, men ble avlyst.

- Igjen er det viktig for meg å understreke at jeg er veldig lei meg for dette, og at jeg vil betale tilbake der jeg har gjort feil med reiseregningene, skriver hun nå på Facebook.

At hun skal betale tilbake, er en selvfølge. Og det er like selvfølgelig at Stortingets administrasjon nå gjennomgår alle reiseregningene det siste halvannet året og sjekker om reisene faktisk har funnet sted. Beløpene er så store at man også må vurdere politianmeldelse, slik utfallet ble for Frp-representant Keshvari.

Det er andre gang på kort tid at Aftenposten avslører juks med reiseregninger. Avisen har enkelt og greit sjekket om reisene har funnet sted, eller om de er oppdiktet. Andre avsløringer har vist null kontroll med millionbevilgningene til stortingsgruppene.

Det er for dårlig, og det er på høy tid at Stortinget innfører en kontroll med pengebruken som ville vært en selvfølge i alle private bedrifter - for ikke å snakke om detaljgraden og kontrollen med reiseregninger i offentlig virksomhet.

Hvis ikke vil velgerne med rette spørre seg hvordan de kan ha tillit til personer og et system som ikke husker hvor de har vært, og som tapper felleskassen for penger for reiser som aldri har funnet sted.

PS! Hva mener du om Stortingets kontroll med egen pengebruk? Skriv et leserinnlegg!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.