Like høyt fravær med aktiv sykemelding

Arbeidstakere med aktiv sykmelding er ofte borte fra jobb opptil dobbelt så lenge som vanlig sykmeldte, viser en ny undersøkelse.

10.05.04 08:15

De som går på aktiv sykmelding, er ikke borte fra jobb kortere tid enn de som er på ordinær sykmelding, viser tall fra Rikstrygdeverket, ifølge Dagsavisen.

Undersøkelsen baserer seg på tall fra høsten 2001 og våren 2002. Utreder Arne Kolstad i Rikstrygdeverket peker i rapporten på at en mulig forklaring på at ordningen ikke får folk fortere tilbake på jobb, er at ordningen gjør det mindre attraktivt å friskmelde den syke arbeidstakeren.

Så lenge Folketrygden betaler lønnsutgiftene, får verken arbeidsgiver eller arbeidstaker noe insentiv til å gå tilbake til vanlig jobb, heter det.

Han tror også at en del personer som egentlig burde vurderes for uføretrygd, i stedet settes på aktiv sykmelding. En tredje forklaring Kolstad omtaler, er at aktivt sykmeldte i noen tilfeller vender tilbake til jobb før de egentlig burde og dermed bare ender med lengre sykmeldingsperiode.

Men et positivt funn i rapporten er at det å gå på aktiv sykmelding reduserer risikoen for å være uføretrygdet ett år senere.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.