*Nettavisen* Økonomi.

Like sannsynlig opp som ned

Foto: (Foto: Scanpix)

Sentralbank-sjef Svein Gjedrem inntar en nøytral holdning i forhold til dagens rentenedsettelse. Han mener det er like sannsynlig at renten går opp som at den går ned fremover.

Styringsrenten er etter dagens rentenedsettelse på 2,5 prosent. Med dette rentenivået ser Norges Bank det som like sannsynlig at inflasjonen på to års sikt blir høyere enn 2,5 prosent som at den blir lavere, kom det frem på en pressekonferanse onsdag.

Dermed er det like sannsynlig at styringsrenten skal opp som ned.

Utvikling som forventet
Det har vært riktig å redusere renten markert i år fordi veksten i norsk økonomi er lav, mener Gjedrem. Utviklingen i norsk økonomi i lø pet av de siste månedene har vært omtrent som forventet i inflasjonsrapporten i juni, ifølge Norges Bank.

Det er tegn på at lettelsene i pengepolitikken begynner å virke. Kronekursen har falt litt siden forrige rentemøte og er omtrent 11 prosent svakere enn ved årsskiftet. Fastlandsøkonomien har gått noe opp. Veksten i varekonsumet har som økt, og husholdningene er mer optimistiske til de økonomiske utsiktene.

Lave utenlandsrenter
Boligprisene har stabilisert seg etter nedgang i første halvår, og boligomsetningen er høy. Siden nyttår har aksjekursene steget, dette kan gjenspeile bedret lønnsomhet i foretakene og økt optimisme om fremtidsutsiktene.

Det er utsikter til at de kortsiktige rentene i USA vil være lave i en tid fremover. I andre land er det også utsikter til lave renter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.