Lillebror ble storebror

Intel har vært den desidert største prosessorleverandøren, men nå har lilleputt AMD blitt større i USA.

17.10.05 10:42

I praksis finnes det bare to leverandører av prosessorer til datamaskiner. Enten velger du AMD eller Intel. Resterende aktører står for rundt én prosent.

Har vært lillebror
Ser en på den totale markedsandelen er Intel giganten, med en markedsandel på rundt 80 prosent, mens AMD på sin side har hatt knappe 20 prosent. Dette ser derimot ut til å forandre seg.

Intel har slitt en del med utviklingen de siste par årene, mens AMD har hatt kjempesuksess både i servermarkedet og hjemme-pc-markedet med sine 64-bits prosessorer. Det ser nå også ut til å gi store utslag for selskapet.

Større enn giganten
For første gang hadde den lille produsenten en større andel av pc-salget i USA. Ifølge Current Analysis hadde AMD i september en andel på 52 prosent av salg fra amerikanske butikker, mens Intel måtte nøye seg med 46 prosent. Det er dog viktig å merke seg at dette er salg av pc-er i USA, og ikke den totale markedsandelen.

Suksessen skal i stor grad skyldes Hewlett-Packard. Det er selskapes Pavilion a1130n, som leveres med Microsofts Media Center operativsystem og AMD-prosessor er den mest solgte i USA for tiden.

I vår prissammenligning på pc-er forrige uke leverte seks av syv butikker pc-er basert på prosessorer fra AMD.

Nylig ny fabrikk
Selskapet åpnet forrige uke sitt nye produksjonsanlegg i Tyskland, og vil med dette kunne øke produksjonen betraktelig. Mangel på produksjonskapasitet er en av hovedgrunnene til at verdens største pc-produsent har holdt seg unna AMD.

Les flere IT-nyheter på våre it-sider.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.