*Nettavisen* Økonomi.

Lina Makboul gransket Metoo i Sverige: – Journalistene ble aktivister

GRANSKET: Lina Makboul er journalist i Uppdrag Granskning i Sverige. Det hun fant ut om journalistikken rundt Metoo sjokkerte henne. Foto: Espen Teigen (Nettavisen)

Et selvmord og flere karrierer i grus. En rekke riksaviser felt for grove presseetiske brudd. I Sverige gikk det brutalt for seg under Metoo.

TØNSBERG (Nettavisen) På den årlige journalistkonferansen SKUP i Tønsberg, holder Lina Makboul en presentasjon av hennes arbeid med å granske de mest kjente Metoo-sakene i Sverige. Det hun kom frem til, sjokkerte henne.

– Da jeg så mine journalistkolleger bli aktivister, ikke stilte ett eneste kritisk spørsmål, men hengte ut folk med navn og bilde uten et fnugg av belegg, måtte jeg undersøke dette, sier hun til Nettavisen.

Trusler og hat

Hun er journalist i Uppdrag Granskning i Sveriges Television (SVT). Da Metoo herjet som verst, og karrierer lå spredt omkring enhver som sto i veien for den bevegelsen, bestemte hun seg for å sette i gang en granskning.

Siden har ikke livet vært det samme.

Det var tre personer hun og redaksjonen i SVT hadde bestemt seg for å granske. Det var Benny Fredriksson, Fredrik Virtanen og Lasse Kronér.

Kronér ønsket ikke å medvirke. Den avgåtte riksteatersjefen Benny Fredriksson ble anklaget for sextrakassering av 40 anonyme kilder i Aftonbladet. Han ble kalt en «uberegnelig diktator» og «Lille Hitler» av kildene til avisen. Tre måneder etterpå begikk han selvmord på reise til Australia. Aftonbladet ble felt for grove brudd på presseetikken i ettertid.

Fem dager etter Fredrikssons selvmord, publiseres den eksterne granskningen av forholdene ved riksteateret. Der blir han fullstendig renvasket for alle anklager om seksuell trakassering.

Klikk på bildet for å forstørre.

REKLAME: Denne reklameplakaten publiserte Aftonbladet dagen før saken kom i papiravisen. Foto: Faksimile

Den siste personen på listen hennes, Fredrik Virtanen, stilte imidlertid gjerne opp. Det ble saken hennes. Hun advarte Virtanen: «Jeg kommer til å snu på hver eneste sten i livet ditt. Så hvis du har gjort noe galt, kommer det til å komme frem».

Ingen hadde politirapporten

Det hele startet i Virtanen-saken da Cisi Wallin, en kjent feminist i Sverige, delte et innlegg på Instagram for sine 200.000 følgere hvor hun sa Virtanen hadde voldtatt henne i 2006.

Virtanen benekter dette. Mediene setter i gang arbeidet med å skrive saker, og tre anonyme kvinner og Wallin kommer med flere påstander mot Virtanen.

– Virtanen hadde blitt anmeldt av Wallin flere år tidligere. Men ingen av journalistene som publiserte anklagene mot Virtanen, hadde sett på politirapporten. Det sjokkerte meg, sier Makboul til Nettavisen.

Den påståtte hendelsen skulle ha skjedd i 2006. Ble anmeldt i 2011, og ble henlagt i 2012.

De hadde heller ikke konfrontert Virtanen med påstandene og stilt kritiske spørsmål til kildene som kom med påstandene.

Som den svenske skuespilleren Mia Sköringer sa i 2018: «Hvis en kvinne sier hun er blitt voldtatt, må man alltid tro på kvinnen.»

I slutten av april kommer Fredrik Virtanen med bok, som utgis på norske Gloria Forlag. Tidligere har ingen svenske forlag ønsket å gi ut boken hans. Etter den gis ut i Norge, har de snudd.

Klikk på bildet for å forstørre.

MISTET ALT: En av Sveriges mest kjente journalister, Fredrik Virtanen i Aftonbladet, mistet alt under Metoo. Nå kommer han med bok i Norge om sin side av saken. Foto: ANDERS WIKLUND / TT / NTB scanpix Foto: Anders Wiklund / Tt (NTB scanpix)

Nettavisen har vært i kontakt med Virtanen. Han ønsket ikke å la seg intervjue før boken blir utgitt om en drøy måned.

Mottok drapstrusler

Med én gang Lina Makboul satte igang arbeidet med Metoo-granskningen, ble hun angrepet fra alle hold. Kolleger trykket likerklikk på løgnaktige påstander mot henne og redaksjonen. Det rant inn klager til det svenske kringkastingsrådet om programmet – som ikke enda hadde blitt sendt.

Blant annet ble det spredd rykte om at hun var venn med Virtanen. De hadde aldri møttes før hun satte i gang med granskningen. Det skulle finnes bilder av at hun hadde drukket øl med Virtanen. Siden har ingen funnet dette bildet.

– Det var en religiøs vekkelsesbevegelse som preget hele Sverige. Folk var i religiøs ekstase. Journalistikken forsvant helt, sier hun til Nettavisen.

Selv om Makbouls ønske var å få frem sannheten, ble hun ikke møtt med åpne armer fra Metoo-aktivistene. De koordinerte seg i grupper på Facebook og gjennom Instagram for å forsøke å sabotere hennes arbeid. Ingen må gi intervjuer til henne, sa en av de kjente feministene. I stedet ramlet det inn hatmeldinger.

«Det finnes en spesiell plass i helvete for kvinner som henne»

«Ønsker den jævla kvinnereporteren død».

Journalister i dekning

Heller ikke journalistene som skrev sakene om Virtanen ville bidra. Hun forsøkte i flere måneder å få kontakt med sjefredaktør, kulturredaktør og en lang rekke reportere i Expressen som hadde ledet i nyhetsdekningen av saken. Ingen av dem besvarte noen av henvendelsene hennes.

En annen kjent kulturredaktør i Sverige tar heller kontakt med henne og ber henne stoppe programmet.

– Når så mange motarbeidet deg, tenkte du ikke på å stoppe?

– Nei, jeg ble heller fast bestemt på at her må jeg fortsatte. Det som skjedde under Metoo var dårlig journalistikk - og det måtte granskes, sier hun til Nettavisen.

– Når du fikk så mange trusler og hatmeldinger, var du noen gang redd for deg selv eller din familie?

– Nei. Jeg var ikke redd på den måten. Jeg har jobbet med granskning i mange år. Jeg er vant til at folk kaller meg dritt, og hater oss. Det som var annerledes her, var at det ble rettet mot meg som person. Det var ubehagelig, men jeg ble ikke redd. Jeg ble sjokkert – og det tok meg veldig lang tid før jeg forsto hva i alle dager som foregår, sier hun.

Nektet å gi seg

For mens de fremste feministene og Metoo-aktivistene hadde satt punktum for Metoo, ønsket hun å fortsette granskningen. Det likte de ikke.

– I Norge har det også vært bred dekning av Metoo. Men det har ikke ført til at riksavisene er blitt felt for etiske brudd. Når man ser det i etterkant, var Metoo i Sverige et trist kapittel for kvinnekampen?

– Det tror jeg. Metoo-bevegelsen var noe bra fra starten av. Jeg tror at det har endret mye i vårt samfunn, og at flere vet hva som er riktig og galt. Det er mange flere som har turt å si ifra i langt større grad, og at sjefer har tatt ansvar på en helt annen måte. Men likevel tror jeg at denne bevegelsen ble kidnappet av enkelte folk for å tjene seg selv, sier Makboul.

– Alle skulle ha en historie om overgrep

– Du sa Sverige var i en religiøs vekkelse. Var det hele Sverige, eller bare en elite i riksavisene?

– Folk var i religiøs ekstase. Jeg var i mange metoogrupper på Facebook under granskningen. Da ballen begynte å rulle ble det en slags konkurranse. Alle ville ha en historie. Jeg trodde det var noe feil med meg, som ikke gikk inn å skrev. Og det ble som en slags mediastyrt folkedomstol på internett, sier hun.

– Mange nordmenn og dansker ser på svenskene som mer politisk korrekt enn oss. Tror du det har en sammenheng?

– Jeg tror det er et poeng. Vi er et engstelig land. Hvorfor det ble størst i Sverige kan jeg imidlertid ikke svare på. Jeg vet ikke. Kanskje fordi det ble veldig stort blant journalister som ble aktivister og publiserte store saker og satte i gang snøballen.

– Tror du den stormen du har stått i, kan få konsekvenser for din troverdighet?

– Jeg håper ikke det. Det er både og. Det er veldig mange som er positive til granskningen blant vanlige folk.

Da programmet ble sendt på TV hadde det blitt klagd inn over 850 ganger til svenskenes medietilsyn. Totalt ble det sendt inn 2.500 klager fra arge svensker. Fortsatt er klagene under behandling.

Det Makboul kom frem til var at det var elendig journalistikk fra ende til annen. Avisene hadde hadde gått altfor langt ved å identifisere folk på basis av anonyme kilder uten å faktasjekke saken. Funnene førte til en lang rekke stygge nederlag for svenske presse. Til sist tok også enkelte av riksavisene selvkritikk.

– Tror du mediene vil gå i samme felle igjen i fremtiden, eller har programmet ditt bidratt til at de vil opptre annerledes ved neste korsvei?

– Det var en ny dokumentar på SVT for noen dager siden med en ny Metoo-sak hvor en person hadde blitt trakassert for 20 år siden. Gjerningsmannen ble dømt. Navnet til mannen ble ikke publisert. Det tror jeg er et tegn på at det allerede er blitt bedre, sier Makboul.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag