ÅSA (Nettavisen): Om du kjører fra Oslo mot Hønefoss og tar inn til høyre ved Sundvollen, vil du oppdage en landlig idyll langs Steinsfjorden - en miks av hytter og boliger med vakker utsikt mot fjorden og med en ås opp mot Krokskogen i ryggen.

I åtte år har Linda Iren Jensen (49) og hennes voksne datter bodd en mil inn i dette landskapet i en liten enebolig ved et småbruk, som de har leid for 8000 kroner i måneden.

Linda har familie og alt sitt nettverk her og er godt etablert etter 25 år som hjelpepleier bosatt i området - hun har trivdes veldig godt. Men huset i det lille området lokalt kjent som Åsa ligger langt unna offentlig transport. Og den siste vinteren skjøt strømregningen i været.

Det fikk Linda til å ta en livsendrende beslutning.

- Det ble det siste sparket

Linda tar oss imot en solfylt augustdag. Huset er nesten tomt. Det er under en uke til hun og datteren setter seg på flyet til Narvik. Linda har lenge planlagt å ta sykepleierutdanning, men har ikke hatt tilstrekkelige kvalifikasjoner før nylig.

- Jeg sleit med matten, men endelig klarte jeg det! Så da jeg skulle søke, satte jeg Narvik på førsteplass, men jeg søkte også i Gjøvik, Kongsvinger og Drammen.

Les også: KOMMENTAR: Makspris på strøm er en dødfødt idé siden det finnes mye bedre løsninger

Som voksen student får Linda mindre å rutte med. Tanken på Nord-Norge hadde vært der en stund - og Linda kom inn på sitt førstevalg. Men det var den kraftige økningen i levekostnader som ble avgjørende:

- Jeg tenkte på hvordan jeg skulle klare dette økonomisk. Også drivstoffprisene spiller inn. Drammen er nært, men dyrere, og jeg ble usikker på om jeg kom til å klare det. Så da jeg kom inn i Narvik, ble det siste spark til å dra nordover. Hadde strømprisene og drivstoffprisene vært normale, hadde jeg nok blitt her.

Nesten gratis strøm

Dermed venter treårig sykepleierutdanning i Narvik. Linda har fått leid en mindre leilighet på Ballangen, 40 minutter unna universitetet i Narvik, men med busstopp minutter fra boligen og spektakulær natur et kvarter unna.

Hun betaler 800 kroner mindre for leiligheten nordpå, men det største kuttet i utgifter er ubestridt:

- Jeg har inngått en strømavtale der jeg betaler 0,56 øre per kilowattime.

- Er du sikker på at det er øre og ikke kroner?


Joda, dette måtte vi trippelsjekke, men avtalen betyr faktisk tilnærmet gratis strøm slik spotprisen ser ut akkurat nå. Med juli-priser vil Linda og datteren hennes få en regning på 5,60 kroner dersom de 1000 kilowattimer i måneden.

- Eller, nettleia må jeg jo betale da.

Spotprisen kan selvsagt bli høyere også i Nord-Norge. Men momsen slipper hun, for det er ikke moms på strøm i Nord-Norge.

I vinteren som var kom Lindas strømregningen opp i 3000 kroner medregnet refusjonen i strømstøtten.

Med andre ord sparer hun fort opp mot 3000 kroner måneden bare på strømmen, om prisforskjellen mellom nord og sør består. I tillegg kommer kraftig reduserte drivstoffutgifter, siden hun kan ta buss til universitetet.

Les også: Dette grepet kan gi deg lavere strømregning: – Mange er naturlig nok bekymret for hvordan nettleien blir

- Jeg har ikke ord for det!

At Lindas datter har sin far og annen familie i Narvik har bidratt til beslutningen om å flytte. Datteren har asperger syndrom og krever litt bistand. Linda selv gleder seg til skiftet, selv om det neppe blir permanent:

- Vi flytter ikke for godt - men jeg får se etter tre år. Kanskje jobber jeg et par år ekstra nordpå for å nedbetale studielånet raskere.

- Hva synes du om at strømprisene har blitt så høye at det får deg til å flytte?

- Jeg har ikke ord for det. At Sør-Norge skal betale for at Tyskland har feila med sin strømpolitikk, hører ikke hjemme noe sted. Vi er jo selvforsynt i utgangspunktet! Så jeg synes av Sør-Norge skulle hatt nordnorske priser, men ikke at vi skal koble sammen nord og sør - da blir det bare dyrere i Nord-Norge.

- De vet ikke hva vanlige folk er

Linda Iren Jensen synes politikerne har fjernet seg for mye fra virkeligheten til vanlige folk

- Strømstøtten er ikke god nok for bedrifter og folk med dårlig råd. Og Støre er den siste som burde bruke mottoet «vanlige folks tur». Han har ikke peiling på hvordan vanlige folk har det. Det er ekteskap som ryker på grunn av dette!

Det blir feil at strøm skal koste så vanvittig mye, mens de på Stortinget selv øker sin egne lønninger, mener hjelpepleieren:

- Nå har de fått over en million i lønn, de hadde god nok lønn fra før. Skal de være på folkets side, må de ikke øke lønna si midt i en krise der folk nesten blir ruinert. Det er ikke rart det blir politikerforakt.

- Tror du dette vært noe annerledes med den forrige regjeringen?

- Nei da. De er så fjernt unna hva vanlige folk er. De vet ikke hva det er å være et vanlig menneske.

Les også: De skyhøye strømprisene stiger - nå fryktes ville ekstrempriser

- Mange grunner til å flytte hit

Gard L. Michalsen og Kjartan Ridderseth startet for en tid tilbake Heia Nord-Norge, en slags kombinert jobbportal og informasjonsnettsted. Blant formålene er å selge inn landsdelen og motarbeide fraflytting.

Michalsen, tidligere gründer av Medier24.no og redaktør i E24.no, har ikke sett noen strøm av folk som flykter fra strømregningene ennå, men lister opp en rekke økonomiske fordeler av å bosette seg nordpå:

- Det er økonomisk gunstigere jo lenger nord du kommer. Billigere hus, billig strøm, og i Nord-Troms og Finnmark får du i tillegg avskriving på lån og lavere skatt.

Han trekker også fram et attraktivt arbeidsmarked:

- Det er ikke noe nederlag å flytte nordover - ikke minst har landsdelen en rekke spennende ledige stillinger.

Folkeveksten i Nord-Norge stoppet opp i 2018, forteller Michalsen.

- Ikke fordi folk sluttet å flytte nordover, men på grunn av at innvandringen stoppet opp. Arbeidsinnvandring er viktig for Nord-Norge. Jeg anbefaler å sjekke både billig strøm og ledige stillinger - det kan lønne seg å flytte nordover, sier Michalsen.