Gå til sidens hovedinnhold

Lises (21) innlegg om butikkmedarbeidere gikk viralt. Nå er alt snudd på hodet

Lise Nebb Frønes (21) rørte en hel nasjon med innlegget om hvordan butikkmedarbeidere blir sett ned på. Under koronakrisen føler hun seg mer verdsatt.

I januar delte 21-åringen et innlegg på sin egen Facebook-profil, et innlegg også Nettavisen publiserte, hvor hun tok et oppgjør med manges holdninger til folk som jobber i butikk.

«Du må no ha stør ambisjona enn å sitt i kassen på Kiwi?» og «Du e da for smart te å jobb i butikk du, Lise.. Du har itj tenkt å bruk kunnskapen og potensialet ditt på å - skaff dæ ei rættlig utdanning da?», er to av spørsmålene hun har fått titt og ofte.

- For det å sitte i kassen på Kiwi er ikke noe å hige etter. Det er jo den verste skjebnen du kunne fått i arbeidslivet. Det har jeg i alle fall hørt gjennom hele skolegangen, skrev hun i innlegget, og forklarte samtidig hvor godt hun trives i butikk.

Les også: Har doblet omsetningen etter koronapandemien brøt ut

Blir satt mer pris på

Etter koronaviruset begynte å spre seg i Norge, og folk begynte å renne ned dagligvarebutikkene for å hamstre mat, føler Frønes seg mer verdsatt.

- Ja, det gjør jeg. Vi butikkmedarbeidere har jo en samfunnskritisk rolle, forteller hun til Nettavisen, og legger til:

- Det er i slike kriser man får se hvilke jobber som er viktige.

Å bli karakterisert som samfunnskritisk, satte hun pris på.

- Det var artig, men også litt rart med tanke på hvordan holdningene til yrket har vært før, forteller hun.

- Jeg føler folk setter mer pris på oss nå. Jeg tror folk har skjønt viktigheten av butikkjobben.

Les også: Provosert av norske butikkunder: - En skam

Håper på holdningsendring

Frønes forteller at hun har fått veldig gode tilbakemeldinger fra kunder i butikken i Åfjord i Trøndelag, hvor hun jobber, de siste ukene.

Nå håper hun holdningene mange har til butikkmedarbeidere vil endre seg også når samfunnet går tilbake til normalen igjen.

- Jeg håper ikke alt er glemt når dette er over. Samtidig håper jeg dette kan bidra til at flere har lyst til å velge litt utradisjonelt, og at butikkjobb er et godt alternativ til studier, sier hun.

Les også: Sjokktall fra NAV: 291.000 arbeidsledige - ledigheten over 10 prosent

- Jeg håper flere velger yrker som blir sett ned på, oppfordrer hun,, som er ekstra stolt av jobben sin nå.

- Traff en nerve

Jan Paul Bjørkøy, toppsjef i Kiwi siden 2011, har også lest innlegget til Lise Nebb Frønes. I en artikkel i Nettavisen dagen etter vi publiserte innlegget til Frønes, understrekte han at at det var Nebb Frønes selv som stod bak innlegget, og at han først leste det i nyhetene dagen etterpå. Bjørkøy berømmet 21-åringer for initiativet.

– Hun er knalltøff, sa Bjørkøy i januar.

Les også: Oppfordrer til kontaktløs betaling under koronakrisen - likevel må du trykke OK

Kiwi-toppen er selv født og oppvokst i butikk, og startet som kassamedarbeider og varepåfyller før han etter hvert steg i gradene. Han mener dagligvarebransjen er en langt bedre karrieremulighet enn det ryktene sier.

– Jeg tror Frønes traff en nerve med innlegget. Dessverre er det mange som bruker uttrykket «sitte i kassa» som noe nedlatende. Det må det bli slutt på, sa Bjørkøy.

Les også

Tiltakene hjelper ikke, varsler NHO: – Bedriftene i krise får ikke lån

Les også

Nye studier: Disse medisinene kan hjelpe mot koronaviruset

Kommentarer til denne saken