OSLO SENTRUM (Nettavisen): Frp-lederen mener LO har vært altfor passiv og taus om både de rekordhøye strømprisene og drivstoffprisene. Med en prisvekst på over 6prosent ligger det an til en solid nedgang i kjøpekraften for LO-medlemmene, selv om prisveksten trolig vil avta utover året.

– Før lønnsoppgjøret startet, var LO opptatt av at de skulle sikre folk økt kjøpekraft. Det har de mildt sagt ikke maktet, fordi prisstigningen er blitt mye sterkere enn det man så for seg, sier Listhaug til Nettavisen når vi møter henne ved siden av stortingsbygningen.

– Det er klart folk bli rasende av å sitte og se på utviklingen. Folk blir rasende at staten håver inn milliarder av kroner mens vanlige folk blør. Vi produserer olje selv men har verdens nest høyeste priser, er Listhaugs klare advarsel.

I videoinnslaget under kan du høre Listhaugs angrep på LO og at Frp vurderer mistillitsforslag mot Støre-regjeringen.

Det tekniske beregningsutvalget la i mars til grunn en prisvekst fra 2021 til 2022 på 3,3 prosent. Partene i arbeidslivet legger dette anslaget til grunn når de starter lønnsforhandlingene. Men fra juni 2021 til juni 2022 steg prisene 6,3 prosent, den reelle prisveksten hele 8,2 prosent hvis vi holder strømstøtten utenfor.

Les også: Strømprisen kan bli over 40 kroner per kWh – men denne ordningen kan redde deg

Ville bli ille

– Det var kanskje ikke så lett i mars å forutse en så høy prisvekst?

– Jo, jeg synes det var mye som tilsa allerede da at det kom til å bli ille. Når partene i arbeidslivet var i gang med å forhandle, var krigen i Ukraina allerede i gang. Oljeprisen hadde skutt i været, drivstoffprisene hadde eksplodert. Gjennom hele vinteren så vi at strømprisene var ekstreme, svarer Listhaug.

Hun sier analytikerne advarte mot at de høye strømprisene var noe vi kunne leve med i flere år, og at det kunne bli verre. Når det gjelder matvareprisene, var det bare å se på råvareprisene internasjonalt.

– Allerede den gangen sa vi at det fort kunne ende slik, fordi vi så trendene på mat, drivstoff og ikke minst på strøm. Vi har lenge fryktet at den vinteren vi har lagt bak oss, bare er en mild bris sammenliknet med den vi går inn i hvis alt nå går galt.

Les også: Ekspert om prishoppet på melk, kjøtt og ost: – Dramatisk

Alvorlig bekymret

– Du frykter enda høyere strømpriser og drivstoffpriser?

– Ja, strømprisen er jeg alvorlig bekymret for. Drivstoff har man sagt kan komme opp i priser opp mot 30 og 40 kroner literen. Det som tidligere var ekstreme priser, er nå billige.

– Hva er oppfordringen din nå til LO og LO-lederen?

– Istedenfor å beskytte Arbeiderpartiet og sitte som et støttehjul for dem og regjeringen, burde de stå opp for vanlige arbeidsfolk og nordmenn flest. LO bør forlange at Norge i likhet med veldig mange andre land reduserer avgifter for å avhjelpe situasjonen for folk og bedrifter.

Helt overbevist

– Tror du kritikken innad i LO mot regjeringen er sterkere enn det som sies utad?

– Helt klart, det er jeg helt overbevist om. Det er jo LO-medlemmer flest som merker dette på kroppen. De høye strømprisene er riktignok i Sør-Norge, det er her det er ekstremt. Men matvareprisene og alt blir dyrere, og det er noe som slår inn i økonomien til alle og mest for de med vanlige inntekter.

Konfrontert med angrepet fra LO, svarer nestleder Sissel M. Skoghaug:

– Det er ingen tvil om at det er en krevende situasjon for mange. Men dette er ikke isolert til Norge, i store deler av verden fører økte priser på energi, drivstoff og mat til bekymring. Det finnes ikke enkle løsninger, verken her eller i andre land. I Norge har vi fått på plass en god strømstøtteordning. Den har stor betydning for vanlige folk.

– Det aller viktigste for husholdningene og næringslivet er å holde et moderat rentenivå. Derfor er vi opptatt av at det føres en ansvarlig økonomisk politikk, der vi også klarer å holde lavt nivå på arbeidsledigheten.

Ingen verdens ting

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har i lengre tid sagt at «vi følger situasjonen nøye».

– Det er hele regjeringens mantra i enhver sak. Uansett hva temaet er, så følger de situasjonen «nøye», «ekstremt nøye», «løpende» og «tett». Men felles for det meste er at regjeringen gjør ingen verdens ting og er totalt handlingslammet, freser Listhaug.

– Hvordan vil Frp følge opp dette politisk?

– Vi vil fortsette å fremme forslag om å fjerne avgifter, halvere matmomsen og innføre maksimalpris på strøm. Kommer energinasjonen i Norge i en situasjon der vi må rasjonere på strømmen, vurderer vi å fremme mistillitsforslag mot regjeringen.

– Det vil være en stor skandale, og det har heller ikke her manglet på advarsler gjennom hele året, svarer en klokkeklar Frp-leder. Hun sier de er med på å kalle inn energiminister Terje Aasland (Ap) til Stortinget hvis de får andre partier med på det.

Det finnes grenser

Listhaug sier at de hun har snakket med i løpet av sommeren, som transportnæringen, frykter mange permitteringer hvis de høye drivstoffprisene fortsetter utover høsten. Mange selskaper vil gå konkurs, det kommer til å bli økt arbeidsledighet.

– Man kan ikke drive måned etter måned der utgiftene overstiger det du henter inn. Det er en grense for hvor dyre brød og boller du kan selge, symboliserer Frp-lederen.

– Hvor bekymret er du på vegne av norske husholdninger for privatøkonomien fremover?

– Jeg er kjempebekymret. Inkassobyråene melder om en sterk økning i antall saker, og at det skal bli mye verre. Mange av de som klarte å håndtere strømregningene gjennom vinteren, skal nå håndtere matvarepriser og drivstoffpriser som har økt kraftig. Strømprisene kan bli verre enn det vi så i fjor.

Les også: Norges Bank har varslet syv renteøkninger: – Jeg er livredd

Maksimalpriser

Frp har gjennom et halvt år sagt at de ønsker en maksimalpris på strøm. Terje Aasland har sagt de nå skal utrede forslaget, Listhaug mener det burde han ha gjort for lengst. En maksimalpris må også omfatte næringslivet.

– Vi har sett at andre land i Europa har redusert avgiftene. Norge har som et oljeproduserende land verdens nest høyeste drivstoffpriser. Gjennom sommeren og ferien har jeg snakket med mange folk. Gjennomgangsmelodien er at dette er den verste regjeringen som folk kan huske, hevder Frp-lederen.