Nettavisen skrev nylig om Reppens Bakeri, et lompebakeri i Flekkefjord som frykter at de høye strømprisene vil ta knekken på bakeriet.

– Hvis utviklingen med stigende strømpriser fortsetter, blir regningen i år på over 900.000 kroner. Da er det kroken på døren, sa blant annet deleier Leif Reppen til Nettavisen.

Dyreparken i Kristiansand risikerer 12-14 millioner kroner i økte strømutgifter og betegner situasjonen som dramatisk.

Abdisert

Frp-leder Sylvi Listhaug gikk i forrige uke hardt ut mot regjeringen hvis det blir strømrasjonering til vinteren. I så fall vurderer Frp mistillit mot Støre-regjeringen. Konfrontert med oppslaget om Reppens Bakeri, sier Listhaug:

– Det er smertefullt å se en tradisjonsrik familiebedrift risikere konkurs. Her skapes det verdier og produkter folk vil ha, men det er politikerne som har ansvaret for at det nesten ikke er mulig å operere med overskudd grunnet energiprisene.

Les også: Klubbleder langer ut mot passiv LO-ledelse: – Jeg tror rett og slett de er for feige

– Vi har en statsminister som har abdisert og varslet at han ikke tenker å foreta seg noe for å ta kontroll med krafteksporten, sier Frp-lederen til Nettavisen.

Hun mener alt fra vanlige arbeidsfolk i små lokale bedrifter, til store kraftkrevende industribedrifter nå føler kniven på strupen.

– Jeg synes det er helt uforståelig at Støre og Vedum kun følger med på det konkursraset som er varslet, uten å iverksette tiltak vi vet kan forhindre at folk mister arbeidsplasser.

Les også: Strømprisen kan bli over 40 kroner per kWh – men denne ordningen kan redde deg

Konkurransefordel

Listhaug er opptatt av at Norges største konkurransefordel var billig kraft. Når Støre og Vedum nekter bedriftene dette, holder hun de direkte ansvarlige for at overskuddene blir borte, at folk permitteres og mister jobben.

– Og hva gjør dere med det?

– Det er åpenbart for FrP at norske husholdninger og bedrifter skal ha tilgang på strøm til forutsigbare lave priser. Vi kan ikke ødsle bort den eneste konkurransefordelen vi har, derfor vil vi ha makspris på strøm for alle, sier Listhaug.

– At kraftprisene i landet er så varierende, er urettferdig og konkurransevridende. Satt på spissen kan to identiske bedrifter gå med overskudd i nord, men gå konkurs i sør grunnet de enorme prisvariasjonene på strøm, sier Listhaug.

Hun sier Norges fordel har vært billig kraft. Det var det som bidro til å bygge landet og bygge opp industrien i distriktene. Det har igjen vært viktig for å utvikle velferdssamfunnet vårt.

Helt ekstremt

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) tilbakeviste kritikken fra Listhaug. Han sa blant annet til Nettavisen at han er glad for at Fremskrittspartiet ikke sitter i regjering og får gjennomført sin energipolitikk.

– Da de satt i regjering, ønsket de en ytterligere liberalisering, flere utenlandskabler og til og med private kabler. Det hadde vært helt ekstremt i dagens situasjon, slo Aasland tilbake.

Men den ansvarlige statsråden har også advart mot at strømprisene kan gå «bananas». Det kan skje hvis ikke Russland leverer gass til Tyskland.

Gassrørledningen Nord Stream 1 fra Russland til Tyskland er for tiden under vedlikehold. Det er usikkert om Russland vil sende gass gjennom den når det planlagte vedlikeholdet er ferdig. Til Aaslands «bananas»-kommentar, sier Listhaug:

Les også: Når strømprisene allerede har gått «bananas», er Aaslands advarsel lovlig sent ute

Bør ikke sove godt

– Energiministeren varsler en priskrise på strøm, samtidig som han ikke gjør noe konkret for å forhindre krisen. Det skjer mens bedrifter varsler permitteringer, oppsigelser og frykter konkurs. Jeg forstår ikke hvordan Aasland kan sove godt om natten.

Hun gjentar at hvis vi får enda høyere strømpriser og en mulig strømrasjonering på toppen, vil Frp vurdere å stille mistillitsforslag.

– Vi kan ikke stå og se på at norsk industri, hjørnesteinsbedrifter og folk flest skal ofres, fordi Tyskland og flere land i Europa har ført en totalt uansvarlig energipolitikk uten realisme.

Må våkne

Frp-lederen mener derfor at folk nå må våkne opp og se hva resultatet er av å stemme rødgrønt. Hun sier krisen vi står i nå ikke kan unnskyldes bare med krigen i Ukraina eller lite nedbør i fjellene.

– Det er et direkte resultat av den politikken Ap, Sp med sine støttehjul Sv og Høyre fører. Støre sier jo rett ut at folk må «leve med» de ekstreme prisene på strøm og drivstoff, og han har ingen plan om å endre kurs, heller ikke ta kontroll med strømeksporten.

– Det kommer til å føre mange norske familier og bedrifter ut i et økonomisk uføre. Støre og Vedum sitter handlingslammet og gjør ikke noe for å hjelpe, tordner Listhaug.

– Hvordan skal Frp løse strømkrisen?

– Frp mener det må innføres makspris på strøm, fjerne drivstoffavgiftene og halvere matmomsen. Det er feil at staten blir styrtrik mens vanlige folks lommebøker blør.