TRONDHEIM (Nettavisen Økonomi): - Du kan bli litt «hautuillat» når du tenker på alle millionene du har ansvar for. Nøkkelen tror jeg er ikke å tenke for mye på verdiene, men å tenke på arbeidsoppgavene som skal løses.

Det sier Liza-Mari Widnes Isaksen til Nettavisen. Kun 27 år gammel har hun landet en toppjobb innen havbruk. Rett før sommeren ble hun nemlig driftsleder for settefiskanlegget Norway Royal Salmon (NRS) skal bygge i Dåfjord på Ringvassøya i Tromsø kommune.

Byggingen av anlegget, som starter i september, koster 750 millioner kroner. Når det står klart til produksjon på nyåret i 2021, skal det være arbeidsplassen til 20 mennesker.

Jevnaldrende mest skeptisk

De skal altså ledes av Isaksen, som tross sin unge alder har 14 års erfaring fra havbruksnæringa. Hun fikk sin første jobb som 13-åring, men det var leder hun alltid ønsket å bli. Den første lederjobben fikk hun på et smoltanlegg for noen år siden, men det anlegget hun nå skal lede, er i en helt annen divisjon.

- Jeg liker å å se hva jeg kan klare å få til. Ofte i samarbeid med andre, men noen ganger også alene, forteller hun.

- Men har du nok kunnskap og erfaring til å lede et så stort anlegg?

- Det fine i denne jobben er at jeg har mange kolleger med mye mer erfaring og kunnskap enn meg. De hjelper meg, og så vi finner løsningene sammen.

- Hvordan takler folk å få en så ung leder?

- Det er ofte de jevnaldrende som er mest kritiske, mens de som er eldre ofte er mer positive.

Ser etter den «gamle kjerringa»

Den unge alderen skaper også noen misforståelser.

- Det har skjedd at folk som kommer hit, flakker litt med øynene og ser etter den gamle kjerringa som egentlig er driftsleder.

Med flere års ledererfaring på baken, har hun et klart råd til sine medsøstre.

- Unge jenter må tørre å ta sjefsjobber.

- Hvorfor det?

- Jenter, men også gutter, må ta sjanser noen ganger og våge ta ansvar. Er du flink nok, er du gammel nok.

- Hva er det mest utfordrende med å være leder?

- Det er jo menneskene du jobber sammen med. Medarbeiderne ser ofte kun seg selv og meg, mens jeg må seg alle og vurdere helheten. Men også her gjelder det å være seg selv og ta ting som det kommer.