LO: - Pensjonene svekkes dramatisk

LO slakter pensjonskommisjonen i sin høringsuttalelse og mener forslagene vil redusere pensjonene kraftig.

15.06.04 09:00

LO har vært kritiske til pensjonskommisjonen helt siden Sigbjørn Johnsen la fram innstillingen i januar. Mandag slaktet LO-toppene forslagene.

– Pensjonskommisjonen overdramatiserer framtidens utfordringer. Det er ingen grunn til at Norge skal få et dårligere pensjonssystem enn de fleste land vi sammenligner oss med, sier LO-leder Gerd-Liv Valla til Dagsavisen.

Ifølge beregninger LOs økonomer har foretatt, vil Folketrygdens pensjonsdekning falle ned mot 40 prosent de nærmeste tiårene.

I dag får en pensjonist som har hatt gjennomsnittslønn på 300.000 kroner, 54 prosent av lønnen i pensjon fra Folketrygden. LOs tall viser at denne dekningen vil falle til 40 prosent i 2050, hvis kommisjonens forslag gjennomføres – og dens egne forutsetninger slår til.

Det er konsekvensen av at det innføres et delingstall som reduserer pensjonen etter økt levealder, og at grunnbeløpet i Folketrygden skal justeres etter snittet av lønns- og prisutvikling, ikke bare lønnsutvikling, melder Dagsavisen.

– En obligatorisk tjenestepensjon kan rette opp noe av dette. Vi ser fram til å være med på det arbeidet regjeringen varslet i forbindelse med lønnsoppgjøret, sier Valla.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.