Meldingen om Gabrielsens dødsfall kommer som et sjokk for hele LO-familien. Gabrielsen ble leder i LO på kongressen i 2017. Han kom opprinnelig fra Fellesforbundet, og var nestleder i LO de fire foregående årene.

Tidligere LO-leder Roar Flåthen sier at fagbevegelsen nå har mistet en bunnsolid representant.

Les egen sak: LO-leder Gabrielsen er død

- Det er nesten ikke til å fatte. Dette er et forferdelig sjokk, og er vanskelig å ta innover seg. Tanken går først til kona og familien. For fagbevegelsen er dette et stort tap. Hans-Christian hadde stor tillit i alle leire, og var en bunnsolid representant for fagbevegelsen. Han var jo bare 53 år, og hadde mange år foran, men først og fremst er dette altså tragisk for familien, sier Roar Flåthen.

NHO-sjef Ole Erik Almlid hyller sin motpart i LO.

– Det er med sjokk og stor sorg vi i dag har mottatt budskapet om at Hans Christian Gabrielsen er død. Han var en god og nær venn, en svært dyktig leder og markant og viktig leder av LO. Våre tanker går til hans nærmeste, familie og venner. Det er svært mange som er sterk berørt av dette, sier han til Nettavisen.

Gerd Kristiansen, som var LO-leder i fire år med Hans-Christian Gabrielsen som nestleder, sier ordknapt og dypt preget til Nettavisen: - Det er bare trist og uvirkelig. Vi jobbet veldig nært i de fire årene, og samarbeidet også i mange år før det. Jeg orker ikke å si mer nå.

Store deler av norsk samfunnsliv har uttrykt sorg over Gabrielsens bortgang.

– Dette er veldig trist, sier statsminster Erna Solberg til Nettavisen.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen døde av hjertesvikt natt til tirsdag.

- Det er sjokk og vantro at en så livskraftig og sterk person, så nærværende som Hans-Christian har vært, plutselig er borte. Det er ikke til å forstå, og det må vi ta tid på å ta til oss, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til Nettavisen.

- Hvordan vil du minnes Gabrielsen?

- Det skal vi bruke tid på å tenke grundig gjennom, men i dag er det å si at han var en bauta. Han hadde en dyp tro på den samfunnsmodellen vi har, den sosialdemokratiske modellen, og han var en pioner i arbeiderbevegelsen, sier Støre.

En gråtkvalt Jonas Gahr Støre kommenterer LO-lederens dødsfall

- En av mine aller nærmeste i politikken

⁃ Arbeiderpartiet har mistet en kjær partifelle og tillitsvalgt. Jeg sørger over tapet av en god venn og en av mine aller nærmeste i politikken. Vi kjenner dyp sorg over tapet av gode, blide, solide og lojale Hans-Christian. Mine tanker går til Trine og Camille for den store sorgen de nå opplever. Vi står sammen med dem, sier Støre.

Stavrum: - Sympatisk og godt likt

Nettavisens sjefredaktør Gunnar Stavrum minnes Gabrielsen som en godt likt person:

- LO-leder Hans-Christian Gabrielsen var en sympatisk og godt likt person, men solid fotfeste i fagbevegelsen. Han kom fra privat sektor og ble lyttet til med respekt i næringslivet.

Stavrum fremhevere at flere regnet Gabrielsen som en mulig fremtidig leder for Arbeiderpartiet.

- Gabrielsens dødsfall er tragisk, og sympatien går til hans nære familie og store vennekrets i Arbeiderpartiet og LO. Han hadde en stor fremtid foran seg og hadde mye ugjort.

Anniken Huitfeldt har lagt ut denne tweeten: