I begynnelsen av juni var det duket for årets LO-kongress. Statsminister Jonas Gahr Støre skulle holde tale, og Tajik ønsket å være til stede i salen.

Dette ønsket formidlet Ap-politikeren til Aps kommunikasjonssjef Jarle Roheim Håkonsen. Kommunikasjonssjefen tok kontakt med LO.

Dette skal ha skapt diskusjoner internt i LO, ifølge DNs kilder. Skikkelser i organisasjonen fryktet at Tajiks tilstedeværelse kunne ta oppmerksomheten vekk fra talen til Støre, og budskapet fra kongressen.

Hintet til at Giske kom

LOs leder Peggy Hessen Følsvik gikk også ut i avisen i slutten mai og sa at det var for tidlig å si om fagbevegelsen kan tilgi Hadia Tajik. I et intervju med VG i februar krevde LO-lederen sammen med fagforbundets leder Mette Nord og fellesforbundets leder Jørn Eggum svar fra Tajik.

Disse artiklene skal ha blitt nevnt i kommunikasjonen mellom Aps kommunikasjonssjef Håkonsen og kommunikasjonsleder André Nerheim i LO.

Nerheim skal ifølge DN ha sendt Håkonsen begge sakene, og avisen understreker at dette kan ha blitt oppfattet som en advarsel fra LOs side. Samtidig skal Nerheim ha understreket at bekymringen var for hvordan norske medier ville omtale tilstedeværelsen.

Kommunikasjonslederen i LO skal også ha spøkt med at en annen tidligere nestleder i Ap, Trond Giske, kanskje skulle møte på konferansen.

Forholdet mellom Trond Giske og Hadia Tajik har vært mye diskutert i mediene og da begge var nestledere i Arbeiderpartiet ble det ofte omtalt som en maktkamp. I 2018 gikk flere Ap-topper ut og sa at Giske og Tajik ikke tåler trynet på hverandre.

Les også: Velgerne misliker en regjering som skylder på forgjengerne for alt som går galt

– Gjorde jobben min

Nerheim bekrefter til avisen at han har hatt kontakt med Ap om Tajik, og sier at dette var i forbindelse med en debatt med taler fra LO-leder og statsminister på onsdagen.

– Da var det naturlig å høre med Aps kommunikasjonssjef om de hadde planlagt et utspill på kongressen, om det ville overskygge våre planlagte aktiviteter og om det var nødvendig å gjøre det akkurat samtidig som vi hadde vår fagligpolitiske debatt. Jeg vil gå så langt å si at jeg faktisk gjorde jobben min, skriver Nerheim.

Verken Hadia Tajik eller Jonas Gahr Støre har kommentert saken overfor avisen. Håkonsen ønsket heller ikke å bekrefte eller kommentere dialogen til DNs journalister.

Hadia Tajik møtte ikke opp på konferansen da hun måtte stille i Stortinget for en avstemning om monarkiet.

Les også: Erna går på en smell: – Frp spiser Høyre-velgere