*Nettavisen* Økonomi.

LO og YS frykter rentehopp

LO og YS tror arbeidsplasser forsvinner dersom renta går opp.

18.09.08 14:10

LO og YS er uvanlig samstemte når de før rentemøtet onsdag gir råd til sentralbanksjef Svein Gjedrem: Renta må ikke settes opp. Sett den heller ned, er rådet fra LO.

Frykter for arbeidsplasser
- Vi håper Gjedrem lytter, sier YS-leder Tore Eugen Kvalheim til Nettavisen og sier rentehopp nå kan føre til økt arbeidsledighet. Hans råd til Gjedrem er at han ikke rører renta i det hele tatt.

Både YS og LO frykter en gjentakelse av situasjonen i 2002 da renta ble holdt på et høyt nivå og arbeidsplasser forsvant.

LO vil stimulere anleggsbransjen
LO-leder Roar Flåthen mener Norges Bank kan bremse pessimismen som nå kan bre og som kan skape arbeidsledighet på bred basis. Han mener også regjeringen må gripe inn og stimulere til økt aktivitet i bygg- og anleggsbransjen, men på dette punktet spriker rådene fra LO og YS.

- Det er ikke noe poeng i å selvforsterke situasjonen i Norge. Vi har et godt utgangspunkt hvis vi bruker pengepolitikken og renta riktig. Dessuten må regjeringen gjør det riktige med budsjettet de legger fram til høsten. Det er all grunn til å stimulere til aktivitet i bygg- og anleggsbransjen framover, sier Flåthen til TV 2 Nyhetene.

263526

YS maner til stramt budsjett
- Her har vi et noe ulikt syn. Vi hadde også ønsket et mer ekspansivt budsjett, men det må veie tyngre at vi nå demmer opp for den gryende arbeidsledigheten og holder et stramt budsjett, sier YS-lederen til Nettavisen.

- Et for ekspansivt budsjett vil straffe hele Norge gjennom renteøkninger som mange ikke vil makte å bære, advares YS.

Når det gjelder renta mener YS at den internasjonale finanskrisen allerede har bremset det norske forbruket så mye at en renteøkning bare vil påskynde en finanskrise her hjemme. En norsk renteøkning vil gjøre arbeidsplasser mer usikre og skape redsel for husholdningene. Derfor YS - i likhet med LO - at sentralbanksjefen ikke må sette opp renten på kommende rentemøte.

- Unngå amerikanske tilstander

- Vi må for enhver pris unngå amerikanske tilstander, hvor bunnen går ut av boligmarkedet og mange presses til å selge med store tap. I Norge har man bygd opp et system som er basert på at man eier egen bolig, sier YS-lederen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.