*Nettavisen* Økonomi.

LO og YS varsler 24.600 i streik fra mandag om det ikke blir enighet i helgen

VARSLER STREIK: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen (t.v.) og NHO-sjefen Ole Erik Almlid (t.h.) er ikke enige om årets lønnsoppgjør. Dermed risikeres det storstreik fra mandag morgen.  Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Hvis ikke LO, YS og NHO blir enige i løpet av helgen vil totalt 24.600 medlemmer tas ut i streik.

27.03.19 14:11

Saken oppdateres

Onsdag ble det klart at både LO og YS varsler streik om lønnsforhandlingene med NHO ikke bærer frukter. Lønnsforhandlingene har foregått helt siden begynnelsen av mars.

Hvis ikke partene er enige i løpet av helgen, vil totalt 24.600 medlemmer i LO og YS være i streik fra mandag 1. april kl. 06.00.

Det opplyser LO og Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS) i en pressemelding.

Nekter å fortsette frivillig

– LO konstaterer at det ikke har vært mulig å bli enig med NHO så langt, og vi ser derfor ingen grunn til å fortsette den frivillig meklingen, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Begge organisasjonene har krav om betydelig reallønnsvekst for arbeidstagerne, og et ekstra tillegg for lavtlønte. Det har foreløpig ikke NHO gått med på.

– YS kom til dette oppgjøret med et krav om betydelig reallønnsvekst, sammen med ekstra tillegg til lavtlønte arbeidstagere, sier Vegard Einan som er leder i YS Privat.

Tøff linje

Fagorganisasjonene mener at norsk økonomi går såpass godt, at det er rom for betydelig reallønnsvekst. NHO har på sin side understreket viktigheten av å sørge for at norsk næringsliv er konkurransedyktig med andre land.

Klikk på bildet for å forstørre.

YS VARSLER STREIK: Leder i YS Privat, Vegard Einan (t.h.) sier at 1.600 av hans medlemmer er klar for streik fra mandag om det ikke blir enighet i helgen. Foto: Fredrik Varfjell (NTB scanpix)

– Vi er inne i en konjunkturoppgang, sysselsettingen øker, og arbeidsledighet har sunket. Samtidig har den gjennomsnittlige reallønnen så og si ligget stille de siste fem årene. Derfor er det i år rom for at arbeidstagerne får en større del av verdiskapningen, sier Einan.

LO velger en minst like tøff linje overfor NHO.

– Våre medlemmer skal ha en rettferdig andel av de verdiene de har vært med på å skape. Vi har tatt ansvar i dårlige tider og vist måtehold i flere lønnsoppgjør på rad. Nå er det rom for kjøpekraftforbedring for alle og et ekstra lønnsløft for de lavest lønte, som i de siste årene har hatt den svakeste lønnsutviklingen av alle, sier LO-sjefen.

NHO: – Ingen tjener på streik

Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) mener på sin side at lønnsoppgjøret ikke må gå utover konkurranseevnen til deres bedrifter.

Klikk på bildet for å forstørre.

VIL IKKE OFRE KONKURRANSEEVNEN: Ole Erik Almlid er sjef i NHO som representerer bedriftene.  Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

– Vårt mål er å komme til enighet med LO i meklingen. Ingen tjener på en streik. NHO forhandler på vegne av tusenvis av norske bedrifter. For oss er det viktig med et oppgjør som bidrar til å styrke våre bedrifter i konkurransen de møter hos utenlandske bedrifter, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid til Nettavisen.

Disse risikerer streik

Hvis det blir streik vil det gjelde for YS-medlemmer i Parat, YTF, SAFE og Delta.

Det vil tas ut medlemmer som jobber i en rekke store bedrifter. Totalt vil det tas ut 164 ansatte ved PostNord, og nærmer 200 ansatte i Rema Distribusjon.

I tillegg opplyser organisasjonen at Oslo Plaza, Schibsted, NOKAS, Securitas, Aller Media og Scandic Hotels vil risikere at mange av deres ansatte ikke møter opp mandag morgen.

LO slår imidlertid på stortrommen og varsler at 23.000 ansatte ikke møter opp på jobb om det ikke blir enighet.

Her er noen av de største bedriftene som kan rammes.

 • Statkraft
 • Opplysningen 1881
 • Skanska
 • Adecco
 • Securitas
 • Radisson Hotels
 • Ringnes
 • Telenor
 • Orkla Foods Norge
 • Schenker AS
 • Idun Industri
 • Ekornes

Du kan se hele listen her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.