Leif Reppen er oppgitt og forbannet. Lompebakeriet hans mor startet i kjelleren i 1962, står i fare for å måtte kaste inn kortene hvis de rekordhøye strømprisene fortsetter.

Bakeriet i Flekkefjord er kjent for sine potetkaker, lomper og lefser. Tidligere i år måtte Reppen si opp to ansatte på grunn av strømprisene og sende permitteringsvarsel til ytterligere tolv. Reppens Bakeri sysselsetter normalt 14 årsverk fordelt på 18-23 ansatte.

– Ingen av permitteringene ble iverksatt, ettersom siden salget av Lisbets Potetkaker vokser kraftig, og ledelsen forventet en normalisering av strømprisene i løpet av sommeren. Men nå i sommer er enda én fulltidsansatt oppsagt og en deltidsansatt som selv har sagt opp vil ikke bli erstattet, sier Reppen til Nettavisen

Det er mye deltid, og nå handler det om å berge arbeidsplasser. På spørsmålet om de rekordhøye strømprisene kan knekke bedriften, svarer Reppen:

Les også: Listhaug hardt ut mot strømkrisen: Vurderer mistillit mot regjeringen

Styrt avvikling

– For å si det som finansministeren: Vi følger situasjonen nøye. Akkurat nå på sommeren tjener vi penger nesten uansett, vi har et voldsomt salg ut august. Men fortsetter de høye strømprisene, går det mot en styrt avvikling.

– De økte strømprisene spiser mye mer enn overskuddet. Vi hadde planlagt store investeringer, nye produkter og et nybygg, men det skar seg totalt, sier Reppen. Det var Avisen Agder som først omtalte saken.

Normalt har Reppens Bakeri en strømregning i året på 220.000-240.000 kroner.

– Men hvis utviklingen med fortsatt stigende strømpriser fortsetter, blir regningen i år på over 900.000 kroner. Da er det kroken på døren, fastslår Reppen. Han anslår at de har et årlig strømforbruk på rundt 450.000 kilowattimer.

Les også: Statkraft frykter strømkrise i vinter

Pensjonister

Leif Reppen og kona eier snaue 47 prosent av Reppens Bakeri AS. En ny eier er kommet inn som hovedaksjonær. Ekteparet er egentlig pensjonister og tar ikke ut mye lønn.

I 2021 omsatte bakeriet for 11,8 millioner kroner og tapte snaue 200.000 kroner før skatt. Driften ville ifølge Reppen med normale strømpriser omtrent gått i null.

– I år ligger omsetningen an til 13 millioner, forteller han.

Før strømkrisen satte inn, så det ganske bra ut. Reppens Bakeri hadde vokst ganske kraftig og kommet inn i nærmere 50 butikker. Produksjonen økte, og bakeriet kunne ta tilbake flere ansatte, både lokal arbeidskraft, men også ganske mange utenlandske arbeidere.

Den senere tid har produktene kommet inn i Oslo-butikker. Totalt selger bakeriet til 350 butikker i Agder, Rogaland og Oslo. Og det går med nye strøm til koking av poteter og steking av lomper, bakeriet steker 6000 lomper i timen.

Les også: Fare for strømrasjonering: – Styrer med åpne øyne mot strømkrise

Kuttet produksjonen

– Hvilke grep har dere måttet gjøre på grunn av de høye strømprisene?

– Vi har kuttet produksjon av fem forskjellige produkter for å komme noenlunde i pluss. Det gjelder lefser, flatbrød og tre forskjellige krydderlomper. Det er tapsprosjekter med dagens strømpriser.

Reppen sier at de allerede før jul så at dette ikke ville kunne gå i lengden. Politikerne må gjøre et eller annet for å redde bedrifter fra å gå over ende.

– Nå er sommerprisene hinsides all fornuft, sier han.

– Hvilke strømpriser kan dere leve med?

– Vi ønsker som alle andre en lavest mulig pris. Jeg vil si en rimelig pris er 40-50 øre per kWh, 1 krone totalt med avgifter er en normal pris. Vi hadde hatt et ganske greit overskudd hittil i år med normale strømpriser.

Rørte ikke prisene

Reppen sier de legger på prisen mot kundene annethvert år. Men, de økte ikke prisene nå 1. juli som mange matvareprodusenter og dagligvarekjeder gjorde. Dessuten må prisendringer meldes tre måneder i forveien.

Reppens Bakeri har for øvrig en egen Facebook-side der de har omtalt hvorfor de ikke satte opp prisene. Reppen sier innlegget har skapt et enormt engasjement, noe 174 kommentarer vitner om.

Han er også kritisk til strømprodusentene og hva de har fått eksportere av kraft. Reppen mener at hvis ikke produsentene reduserer «den avsindige nedtappingen, bør det være på sin plass og ta fra dem konsesjonen.

Les også: Helene og familien tar grep om strømkrisen: – Må ha en plan B til vinteren

Sliter veldig

– I det minste bør politikerne sette konsesjonsvilkår som gir forsyningssikkerhet og normale priser. Ellers ønsker jeg som akutt nødhjelp for at vi skal klare å beholde arbeidsplassene. Jeg kjenner til flere bedrifter som sliter veldig, og fellesnevneren er at de bruker mye diesel eller strøm.

I tillegg til de rekordhøye strømprisene merker også bakeriet de høye dieselprisene.

– Vi har åtte egne biler, og dieselutgiftene kommer på toppen. Men med normale strømpriser klarer vi uten problemer en økning i dieselutgiftene på 80.000-90.000 kroner, sier Reppen.