Lønna økte med 4,5 prosent

Ola og Kari fikk i snitt økt lønna med 4,5 prosent ifjor. Det viser ferske tall Teknisk beregningsutvalg legger fram i dag.

20.02.04 13:33

TBU anslår den gjennomsnittlige årslønnsveksten fra 2002 til 2003 for alle grupper til 4,5 prosent.

Det er langt under lønnsveksten foregående år, da snittet endte på høye 5,7 prosent.

Reallønn etter skatt, det som på godt norsk heter kjøpekraft, økte med 2,0 prosent i gjennomsnitt i fjor.

TBU anslår samtidig et overheng fra 2003 til 2004 på i overkant av en prosent for alle grupper under ett. Dette er vel 1,5 prosent lavere enn det var til 2003. Det er omtrent som ventet, ifølge analysesjef Erik Bruce i Nordea.

- Overhenget er lavt i forhold til tidligere år. Dette gjør at man kan gi litt større kronetillegg på oppgjøret til våren uten at den samlede lønnsveksten for året blir for høy, sier han TV 2 Nettavisen.

TBU tipper at prisene kommer til å stige med 1 prosent i år. Med et overheng fra i fjor på 1 prosent, vil kjøpekraften med andre ord holde seg uendret i år selv om gjennomsnittsnordmannen ikke skulle få en eneste krone i lønnstillegg.

Beregningene fra TBU viser store forskjeller i lønnstilleggene til ulike yrkesgrupper i fjor. Industriarbeiderne var de som fikk minst, mens ansatte i skoleverket kom best ut.

De lave lønnstilleggene i industrien kombinert med svakere kronekurs gjorde at industriens konkurranseevne bedret seg med 1,5 prosent i løpet av fjoråret. Gjennomsnittslønningene for en norsk industriarbeider lå i 2003 cirka 33 prosent over gjennomsnittet hos de viktigste handelspartnerne.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.