I disse dager forhandler arbeidsgivere og arbeidstakere om lønnsoppgjøret, og LO-toppene kjemper for bedre kjøpekraft for sine medlemmer.

– Vi har sett at dem som tjener aller minst, er blitt hengende etter. De med lavest lønninger har stort sett blitt stående på stedet hvil og ikke hatt lønnsutvikling. Samtidig har de som er helt på toppen tatt av, sa LO-leder Peggy Hessen Følsvik til NTB torsdag.

Tidsskriftet Kapital har i den anledning kartlagt hva LO-toppene selv tjener.

Mens en gjennomsnittlig industriarbeider i fjor tjente drøyt 611.00 kroner i året, tjente LO-ledelsen i snitt 1,2 millioner kroner i tillegg til pensjon og annen godtgjørelse.

Les også: Dette skriver avisene om økonomi fredag 6. mai

Millioner fra bankvesenet

LO-leder Peggy Hessen Følsvik tjener totalt 2,3 millioner kroner i samlet arbeidsgodtgjørelse. Årslønnen på 1,4 millioner kroner har økt med 13,1 prosent etter at hun tok over som leder i fjor.

Dem samlede godtgjørelsen til Følsvik inkluderer betydelige summer fra Sparebank 1-alliansen, som LO er «strategisk partner» og medeier i. Følsvik tjente 311.000 kroner for styreverv i Sparebank 1-systemet og 236.000 kroner for styreverv i Fremtind Forsikring, som er eid av Sparebank 1.

Samlet har LO-lederen tjent 1,2 millioner kroner i ekstrainntekt for ulike verv tilknyttet Sparebank 1-alliansen de siste tre årene, ifølge Kapital.

Kapital skriver at flere av LO-toppene har tjent pene summer på fagforeningens tilknytning til Sparebank 1-konsernet.

Ved siden av Følsvik har nestleder Roger Heimli, Terje Olav Olsson (LO-sekretær) . Jørn-Henning Eggum (Fellesforbundet-leder) og Mette Nord (Fagforbundet-leder) lønninger på over 1,4 og 1,7 millioner kroner, godt hjulpet av ekstraverv i Sparebank 1-systemet.

Les mer: Nettavisens redaktør om jordbruksoppgjøret: - En interessegruppe har ranet statskassen

Forsvarer ekstrainntektene fra verv

LO og informasjonssjef Trond Gram sier til Kapital at styrevervene er en del av avtalen mellom LO og Sparebank 1 Gruppen.

Tradisjonelt har LOs leder og nestleder hatt styreverv i Sparebank 1 Gruppen og Sparebank 1 Østlandet, mens øvrige verv fordeles blant LOs forbund og andre i LO-ledelsen.

– Det er krevende verv. Man har ansvar for forvaltning av betydelige verdier, samtidig som man som styremedlem tar på seg et personlig ansvar, påpeker Gram.

Les mer: Svak økning i antall uføretrygdede