Onsdag offentliggjøres ligningstallene for fjoråret. Nettavisen har sett nærmere på skattetallene til toppsjefene i Norges største kraftselskaper, samt blant direktørene i Energi Norge, NVE og Statnett.

Fjoråret var preget av ekstremt lave strømpriser og rekordstor kraftproduksjon. I motsetningen til situasjonen de siste ukene, der kraftprisen har kostet godt over én krone per KWh, kostet strømmen i snitt 20,7 øre per KWh i fjor.

Mannen som fikk best betalt blant toppsjefene i Nettavisens oversikt over fjoråret, var Finn Bjørn Ruyter.

Han er konserndirektør i Hafslund Eco, Norges nest største kraftprodusent. Ruyter hadde inntekter verdt 8,4 millioner kroner. Det tilsvarer et inntektshopp på 1,3 millioner kroner fra 2019. Ruyters formue steg til 18,1 millioner kroner i fjor, fra 15,6 millioner i 2019.

Totalt mottok Ruyter 4,65 millioner kroner i lønn, feriepenger og honorarer fra Hafslund Eco i 2020. 57-åringen ble valgt til styreleder i Energi Norge i fjor. Ruyter satt i tillegg som styremedlem i Equinor, Fortum Oslo Varme, Sysco, Europower og Eidsiva Energi.

Les mer: Disse får strøm-støtte av regjeringen

Statkraft-sjefen tjente 7,3 millioner

Videre på listen finner vi konserndirektør Christian Rynning-Tønnesen i Statkraft, som tjente 7,3 millioner kroner i fjor. Statkraft er Norges største kraftprodusent og Europas største produsent av fornybar energi.

Arvid Moss er konserndirektør for forretningsområdet Hydro Energy, som er den tredje største operatøren av kraftproduksjon i Norge. Moss tjente 5,66 millioner kroner i 2020. 63-åringen gikk tidligere i år av som NHO-president og gikk inn i styret til det offentlige organet Eksportstrategirådet.

Les også: Regjeringens søkkrike Ap-duo: Gode for 111,9 millioner

Nylig avgåtte Statnett-sjef Auke Lont tjente 5,1 millioner kroner i fjor. Fjordkraft-topp Rolf Barmen tjente 4,3 millioner, mens BKK-sjef Jannicke Hilland tjente fire millioner kroner.

Steffen Syvertsen i Agder Energi tjente 3,88 millioner kroner i fjor. Like bak finner vi Energi Norge-leder Knut Kroepelien, som tjente nær 3,4 millioner kroner i fjor. Kroepelien har også en registrert formue på 61,8 millioner kroner.

Les også: Listhaug om regjeringens strømtiltak: – Dette holder ikke

Få fikk bonus i koronaåret 2020

Inkludert i inntektene til konserndirektør Christian Rynning-Tønnesen i Statkraft for i fjor er en bonus på 921.000 kroner fra 2019. Bonusen for 2020 på 1,158 millioner kroner ble utbetalt i år. Tidligere i år tok statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til orde for en kraftig brems i offentlige lederlønninger.

I motsetning til i 2019, mottok ikke Arvid Moss bonus for jobben han gjorde i Hydro i fjor. Han fikk imidlertid et lønnshopp på 1,05 millioner kroner etter å ha steget i gradene til såkalt executive vice president (EVP) i Hydro og sjef for forretningsområdet energi.

Les: Kjell Inge (63) marginalt foran Gustav (28): Nå er han Norges rikeste

En rask gjennomgang viser at topplederne i de andre offentlig eide kraftselskapene, som for eksempel Hafslund Eco, Lyse, BKK og Agder Energi, ikke mottok bonus i 2020.

Skattetallene viser ikke hele den reelle lønnen, men nettoinntekt (alminnelig inntekt) etter fradrag, men før særfradrag og nettoformue (skattemessig formue), og utlignet skatt.

Den faktiske lønna ligger derfor høyere enn hva som framgår av skattelistene.

Her er listen:

Les mer: Dette tjener nyhetsankrene i TV 2 og NRK