Gå til sidens hovedinnhold

- Lønnsoppgjøret kan bli kroken på døra

Lønnsoppgjøret i industrien kan bety kroken på døra for mange småbedrifter i Norge. Det frykter administrerende direktør Tom Bolstad i Bedriftsforbundet.

Han sier oppgjøret kronemessig må karakteriseres som moderat, men at en tvungen pensjonssparing er mer enn mange kan bære.

Norske industriarbeidsplasser er svært konkurranseansatt. - Når en arbeidstaker i industrien i Norge koster 230 kroner og tilsvarende i Polen 15 kroner, sier det seg selv at vi må være forsiktige med å pålegge bedriftene nye kostnader, mener Bolstad.

Hvordan en lovpålagt tjenestepensjon vil slå ut, vet han foreløpig ikke. - Men det vi vet, er at den vil medføre økte kostnader for bedriftene. Er det noe bedriftene ikke trenger nå, er det lovpålagte kostnader på toppen av alt det andre, sier Bolstad til NTB.

Han regner med at det blir en tredeling av pensjonskostnadene, der staten betaler en del, bedriftene en del og de ansatte en del.

- Kostnadene med dette er ille nok, men denne saken har også en viktig prinsipiell side. Det som er skjedd her er at LO, regjeringen og NHO i fellesskap har sendt en regning som andre, utenfor LO og NHO, må være med og betale. Bondevik burde holdt seg unna og latt partene i arbeidslivet ordne opp på egen hånd. Her tvinges resten av arbeidslivet til å innrette seg.

Han mener at tilfredsheten blant arbeidstakerne over å ha oppnådd en tjenestepensjon, vil være glemt allerede ved neste lønnsoppgjør. - Da vil kravene være som før, som om tjenestepensjonen ikke eksisterte, sier han.

Han liker særdeles dårlig det som er skjedd i dette lønnsoppgjøret, også fordi det kan føre til at offentlige pensjoner kan krympe i årene som kommer, samtidig som en økende del av kostnadene legges over på bedrifter og ansatte.

- Når staten har fått på plass en pensjon som andre betaler for, kan det jo være fristende å kutte i egne kostnader, fastslår Bolstad.

Han har ingen verdens ting imot pensjonsordninger i bedrifter som har råd til det. I stedet for lovpålagt pensjon mener han at regjeringen i stedet burde sørge for skattefritak, både for bedrifter og ansatte som inngår pensjonsavtaler.

(NTB)

Reklame

Black Friday-pris på Garmin-favoritten fenix 5 Plus