*Nettavisen* Økonomi.

Lot aksjeproffene feire alene

Norske småsparere har valgt å overlate de to siste årenes aksjefest til proffene. Det er den klare konklusjonen fra ny statistikk.

27.01.05 13:29

Etter at norske småsparere pøste penger inn i aksjefond i 1999 og 2000, da kursene var høye, har de blitt stående på sidelinjen de siste årene.

I 2001 og 2002 var det svært laber aktivitet når det gjelder fondstegning. Tilsynelatende tok aktiviteten seg opp i 2003 og 2004, men ny statistikk viser at det bare var proffene som kastet seg på oppgangen som kom fra ettervinteren 2003 til i dag. Dette gjelder aktører som livselskaper, kommuner, pensjonskasser og andre bedrifter, som putter penger inn i fond.

Tall fra Verdipapirfondenes Forening viser at 2004 var et historisk svakt år når det gjelder privatkunders tegning i fond generelt og i aksjefond spesielt. Dette har ført til at mesteparten av pengene i fondene nå er fra proffmarkedet, mens situasjonen frem til 2003 var motsatt.

I 2004 tok privatkundene, inkludert unit linked-sparing, ut 3,3 miliarder fra norskregistrerte aksjefond, mens proffene puttet inn 11,1 milliarder kroner.

Adm. direktør Lasse Ruud i Verdipapirfondenes Forening medgir at dette er overraskende, gitt at oppgangen nå har vart i to år og banksparing gir svært lav rente.

- Personmarkedet har mistet interessen for aksjefond etter de store kursfallene fra sensommeren 2000 til senvinteren 2003, sier Ruud.

Han påpeker at folk flest ser ut til å ha fått med seg bransjens budskap om langsiktighet når det gjelder penger som allerede står i aksjefond. De blir i stor grad stående. Det som svikter i dårlige tider, er nytegningen.

Ruud mener at dette gjør at folk får dårlig avkastning på sparing i aksjefond. Man kjøper rett og slett for mye når det er dyrt og for lite når det er billig.

Han mener det beste for de fleste er å investere et fast beløp månedlig for langsiktig sparing i aksjefond.

Selv om Ola og Kari har sviktet fondsmarkedet, har kursoppgang kombinert med tegning fra institusjonsmarkedet ført til at det er rekordmye penger i norskregistrerte verdipapirfond, 181 milliarder kroner ved nyttår.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.