Gå til sidens hovedinnhold

Lovforslag fra regjeringen kan få dramatiske konsekvenser for norsk TV-innhold

Kulturminister Trine Skei Grande presenterte i mars et lovforslag om å forby TV-sendinger som inneholder reklame for utenlandske pengespill. Den påfølgende reduksjonen i investeringer kan rasere TV- og filmproduksjonsmiljøet i Oslo.

Av: Line Vee Hanum, kommunikasjonsdirektør i Nordic Entertainment Group.

Dette fører mest sannsynlig til et inntektstap på opptil en halv milliard kroner i året for de uavhengige TV-selskapene, inntekter som i dagreinvesteres i norske TV-programmer og dramaserier.

I dagens marked konkurrerer vi med HBO og Netflix, som har mulighet for å lage en dramaserie til en milliard kroner, det har ikke vi. Internasjonal konkurranse øker seernes kvalitetskrav til norsk innhold, og det er bra. Men det betyr også at våre produksjoner blir dyrere og dyrere for hvert år. Om vi får mindre inntekter blir ikke de norske produksjonene billigere, vi har bare ikke råd til å gjennomføre dem og må sende mer utenlandsk innhold.

Gjennom mange år har Oslo bygget opp et sterkt miljø for TV- og filmproduksjon. Undersøkelser viser at for TV-produksjonsbransjen er rundt 90 prosent av omsetningen og de ansatte lokalisert i Osloregionen. Godt over 1000 mennesker går hver dag på jobb i Oslo for å produsere innhold til de private TV-kanalene. Dette kommer ikke av seg selv, men er et resultat av langsiktig og strategisk arbeid for å skape de rette vilkårene og kompetansen i miljøet.

Les også

- TV3, Viasat 4, MAX og FEM kan forsvinne

Det er oppsiktsvekkende at vi har en kulturminister som er villig til å ofre alt dette for symbolpolitikk. Det nevnte lovforslaget vil rokke ved finansieringsgrunnlaget og rammevilkårene til de private TV-husene som i dag investerer i norsk underholdning, norsk dramaproduksjon og sport. Sammenhengen mellom et vakuum i annonsemarkedet på TV og lavere investeringsnivå i norsk innhold har blitt avfeid av både kulturministeren og av TV 2 som «kunstig».

TV-selskapene kan ikke bare erstatte spillreklamen med annen reklame over natten. Hadde kulturministeren hatt kunnskap om TV-bransjen ville hun visst at prisen på TV-reklame i Norge vil synke betraktelig. Dette svekker den norske TV-bransjen og enda flere kulturjobber vil gå tapt.

Med et inntektstap på mange hundre millioner kroner i året, sier det seg selv at innholdsinvesteringene vil lide. Norsk innhold er noe av det dyreste vi investerer i, med kortest bindingstid og bestillingshoristont, og dermed det som vil ryke aller først. Alt dette for et tiltak som selv Medietilsynet ikke vet om vil virke før det trer i kraft.

Et forbud mot distribusjon av TV-kanaler med utenlandsk spillreklame, kan ved første øyekast virke som et enkelt spillpolitisk grep. Det bør ikke være tvil om at det også har svært alvorlige og vidtrekkende kulturpolitiske konsekvenser. For det er ikke til å komme utenom at det er gjennom det norske TV-innholdet folk flest får sine daglige doser med norsk kultur, trender og impulser. Nordmenn bruker kulturtilbud som teater og konserter en gang i blant, men vi ser fremdeles på TV nesten 2,5 timer i snitt hver dag.

Les også

Norsk tilsyn slår til mot utenlandske gamblingselskaper

Populære TV-programmer som I lomma på Silje, 4 stjerners middag, Praktisk info med Jon Almaas og Wisting er eksempler på programmer som produseres bl.a. i Oslo, men som nå kan forsvinne.

Kulturministeren hevder at tilretteleggingen for norsk innhold og TV-produksjon må løses med andre virkemidler, men foreslår ingen konkrete tiltak for å skåne de arbeidsplassene og miljøene som rammes av forslaget. Det blir tomme ord som ministeren kan servere mens hun selv setter spikeren i kista for norske produksjonsmiljøer og mediemangfold på TV.

Les også

Utenlandske pengespill kan bli blokkert i Norge

Kommentarer til denne saken