*Nettavisen* Økonomi.

Luftfartsdirektøren i fallskjerm

Per-Arne Skogstad spenner på seg fallskjermen og hopper fra toppjobben i Luftfartstilsynet etter massiv kritikk. Otto Lagarhus overtar midlertidig.

31.01.05 18:46

Direktøren for Luftfartstilsynet, Per-Arne Skogstad, går fra toppjobben i Luftfartstilsynet, bekreftes det på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

- Når flytteprosessen så langt ikke har gitt de resultater som er påkrevd for å få til flyttingen, mener han at andre bør ta på seg oppgaven med å lede Luftfartstilsynet og gjennomføre flyttingen, sa samferdselsminister Torild Skogsholm på pressekonferansen.

Skogsholm unngikk, på direkte spørsmål, å svare på om Skogstad har fått sparken.

Samferdselsministeren svarte at de begge var enige om at det ville være fordelaktig med en ny direktør.

Otto Lagarhus (59) blir midlertidig luftfartsdirektør i ni måneder. Han er utdannet flyger og har tidligere vært sentral i flyoperativ ledelse i SAS. Stillingen vil bli utlyst og besatt på vanlig måte.

Lagarhus ville på pressekonferansen ikke si om han vil søke på den permanente stillingen.

Skogstad får to årslønner i sluttvederlag, i tillegg til seks måneders oppsigelsestid. Han har en årslønn på 711.000 kroner.

Misnøye
Det har lenge vært misnøye i det politiske miljøet med luftfartsdirektør Per-Arne Skogstads håndtering av flytteprosessen av Luftfartstilsynet til Bodø.

Mange har oppfattet det som om Skogstad har trenert prosessen med å flytte Luftfartstilsynet ut av Oslo.

Det er snart to år siden daværende arbeids- og administrasjonsminister Victor D. Norman fikk gjennom flytting av en rekke tilsyn ut av Oslo.

I etterkant har det vært spesielt hard strid rundt flyttingen av Luftfartstilsynet, som har hatt store problemer med å rekruttere den nødvendige ekspertisen i Bodø innen oppstarten ved inngangen 2007, slik planer var.

For en drøy uke siden skrev Skogstad et brev til Samferdselsdepartementet hvor han gikk inn for en delt løsning mellom Bodø og Oslo.

- Unaturlig å bli sittende
Norman selv har gått ut og bedt Skogstad vurdere sin stilling.

- Hvis Skogstad mener at han ikke kan eller vil sørge for flyttingen, er det unaturlig at han blir sittende i jobben, sa Norman til NRK i desember.

Norman har foreløpig ikke vært tilgjengelig for kommentar mandag.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: TV 2 NETTAVISEN / ØYVIND HENRIKSEN

Klaget første gang våren 2000
Skogstad lederstil var også omstridt etter at tidligere hovedvernombud i Luftfartstilsynet, Unni Vasaasen, høsten 2004 gikk ut i programmet Brennpunkt på NRK og fortalte om hvordan Skogstad hadde mobbet henne ut av jobben. Vasaasen er ikke overrasket når det viser seg at Skogstad nå må gå.

- Det som sjokkerer meg aller mest er at departementet ikke har tatt advarslene om Skogstad alvorlig før nå. Første gang tillitsvalgte i Luftfartstilsynet varslet departementet om Skogstads lederstil var våren 2000, sier Vasaasen til TV 2 Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag