*Nettavisen* Økonomi.

Lund blir sittende

- Dette er ingen god dag for Statoil og det er ingen god dag for meg, sier Statoil-sjef Helge Lund.

16.09.05 11:59

MAJORSTUA (TV 2 Nettavisen): Konsernsjefen i Statoil Helge Lund sier han er svært overrasket over omfanget av både kostnadsoverskridelsene og forsinkelsene på Snøhvit-utbyggingen. Men han har ikke vurdert sin stilling som konsernsjef.

- Jeg har helt siden jeg kom til Statoil visst at Snøhvit vil være et prosjekt som vil være krevende å gjennomføre. Jeg har vært forberedt på dette, men jeg er likevel for å si det meget forsiktig overrasket, sa Lund da han tok i mot pressen i Oslo.

Torsdag måtte Lund informere styret i Statoil om at Snøhvit-prosjektet blir enda dyrere en fryktet. Fra før er kostnadsrammen økt med 12 milliarder kroner, men nå trengs det syv milliarder til for å ferdigstille anlegget. Til sammen er utbyggingen blitt 19 milliarder dyrere enn ventet.

Skifter prosjektledelse
Prosjektledelsen i Snøhvit er ifølge Lund skiftet ut med øyeblikkelig virkning. Prosjekdirektør Egil Gjesteland byttes ut med Odd Mosbergvik.

- Jeg skifter prosjektleder. Egil Gjesteland, som på mange områder har gjort en god jobb, med Odd Mosbergvik. Han er en av våre dyktigste ledere og har over 30 års erfaring. Han har tidligere hjulpet til med å føre Åsgard-utbyggingen i havn, sa Lund

Hovedansvaret for utbyggingen flyttes også over til en annen avdeling i Statoil.

- Prosjektet flyttes til den nye enheten for teknologi og prosjekter, som jeg etablerte da jeg tok over, sa Lund.

Blir sittende selv
Konsernsjefen gjorde det klart under pressekonferansen at han selv ikke har vurdert sin egen stilling.

- Jeg hadde jo litt tid til å tenke før jeg sa «ja» til denne stillingen, og da var ikke statistikken spessielt oppløftende. Men når det gjelder spørsmålet om tillit så har det ikke vært noe tema, etter det jeg vet, sa Lund.

Milliardsprekken skyldes ifølge Lund en rekke problemer.

- For det første så er det ekstremt krevende å rett opp et så stort prosjekt som kommer galt ut av hoppkanten. Her har vi simpelthen ikke lyktes, sa Lund.

- For det andre har ikke prosjektet har tilstrekkelig oversikt og kontroll på selve prosjekteringen. Resultatet er forsinkelser, mye endringsarbeid og økt arbeidsomfang.

- Det tredje punktet er gjennomgående for svak kvalitet på en rekke av våre leveranser. Dette har ført til at arbeidet har økt betraktelig, men totalansvaret ligger likevel hos Statoil. Oppfølgingen og kvalitetskontrollen har ikke vær god nok, sa Lund.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.