*Nettavisen* Økonomi.

Lynbehandling ga momsfritak

Finansdepartementet har trolig satt noe nær norsk rekord i saksbehandling, og gir momsfritak for tjenester til inntekt for flomkatastrofen. Men bare for denne gangen.

07.01.05 11:22

Finansdepartementet har på tre dager - noe som må betegnes som rakettfart i slike saker - innvilget momsfritak for tjenester som bidrar til innsamling av penger til flomkatastrofen i Asia. Eksempler er gratis annonser i aviser.

- Regjeringen ønsker å sikre at det ikke skal betales moms ved innsamlingsaksjoner til flomkatastrofen i Sørøst-Asia. Støtten skal gå ubeskåret til hjelpearbeidet, sier finansminister Per-Kristian Foss i en melding.

Fritaket fremkommer i et brev fra departementet til Skattedirektoratet.

Avdelingsdirektør Runar Malkenes i Finansdepartementet sier til TV 2 Nettavisen at dette gjelder den konkrete situasjonen rundt flomkatastrofen. Det betyr ikke at tilsvarende fritak vil bli gitt fremover.

- Dette er ingen generell regelendring. Det skjer ikke på tre dager i Finansdepartementet, sier Malkenes.

Dette er et komplisert område, hvor enkelte tjenester allerede er fritatt, så som givertelefoner.

- Departementet har i tillegg gitt enkelte spesielle fritak i forbindelse med katastrofen. Gratistjenester som ytes til en frivillig organisasjon som ledd i innsamlingsaksjoner til flomkatastrofen skal ikke utløse merverdiavgift. Dette gjelder for eksempel gratisannonser i aviser, gratisarbeid i sammenheng med nettauksjoner av kunst og lignende tiltak, heter det fra Finansdepartementet.

Det normale er at man i slike tilfeller beregner det som kalles uttaksmerverdiavgift.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.