Gå til sidens hovedinnhold

Lynsalg av Statoil gir bråk

Olje- og energidepartementet har solgt aksjer i Statoil for nesten 11 milliarder kroner i lynfart. Arbeiderpartiet mener salget er ødeleggende for Statoil.

I løpet av timer har staten solgt aksjer for drøyt 10 milliarder kroner i Statoil til ulike finansinvestorer. 100 millioner aksjer ble lagt ut for salg onsdag morgen, og litt før klokken 11 er bøkene lukket, og prisen satt til 106,10 kroner.

I en senere runde vil inntil 17,65 millioner av aksjene bli tilbudt for salg til privatpersoner til samme betingelser.

Sluttkurs tirsdag var 107 kroner, og aksjen handles onsdag rundt 106 kroner. Det er normalt at så store aksjesalg utløser kortsiktig salgspress på børsen.

Staten eide før salget 1.653 millioner aksjer, tilsvarende 76,33 prosent av selskapet. Stortinget har gitt regjeringen fullmakt til å kunne redusere den statlige eierandelen i Statoil til to tredeler.

- Dagens situasjon i aksjemarkedet gjør det mulig for oss ytterligere å redusere statens eierandel i Statoil ASA, gjennom et salg til norske og utenlandske institusjonelle investorer. Økt likviditet i Statoil-aksjen er viktig for å sikre at Statoil ASA blir verdsatt på linje med sine internasjonale konkurrenter. Staten vil forbli den dominerende eieren i selskapet, og vil være den som får mest igjen for en eventuell ytterligere økning i aksjekursen, sier Olje- og energiminister Thorhild Widvey sier i pressemeldingen.

Oppdraget med å selge aksjene er gitt til Merrill Lynch International. Merrill Lynch er ifølge departementet valgt etter en anbudsprosess.

Kontroversielt
Salget er åpenbart politisk kontroversielt, og det er neppe tilfeldig at den borgerlige regjeringen gjennomfører det kjapt, og før valgkampen tar av for alvor.

Stortinget har gitt regjeringen fullmakt til å selge seg ned til to tredjedeler i Statoil, men politikere på venstresiden har vært kritisk til måten dette gjøres på.

Arbeiderpartiets Olav Akselsen, som er leder i næringskomiteen og tidligere olje- og energiminister, argumenterer med at kvoten for nedsalg burde brukes av Statoil som byttemiddel i strategiske transaksjoner, og ikke spres ut på finansielle investorer.

- Når vi åpnet opp for aksjesalg i Statoil i 2001 var det for å finne verdien av selskapet og for å åpne opp muligheten til å bruke aksjene som byttemiddel, sier Akselsen til TV 2 Nettavisen.

Han mener nedsalget ødelegger muligheten for å bruke Statoil-aksjer som byttemiddel ved en eventuell fusjon.

- Hvis man nå kommer ned igjen mot to tredeler så er man tilbake til utgangspunket. Da er aksjen låst igjen, sier Akselsen.

Politikeren mener regjeringen burde luftet med Stortinget før salget ble vedtatt.

- Jeg vil jo advare mot å opptre bare på egenhånd. Jeg syns de burde tatt kontakt med Stortinget. Jeg skjønner at det ikke er en nødvendig med en formell sak. Vi har så langt lyktes med oljepolitikken fordi vi har hatt en stor og bred politisk enighet, men dette er et brudd på de forutsetningene som lå til grunn for avtalen vi gjorde i 2001, sier Akselsen.

HTML EMBED
Bør staten selge seg ned i Statoil?
Ja
Nei
Bryr meg ikke

Se resultat

Forrige salg sist sommer
Sist staten solgte Statoil-aksjer var i fjor sommer. Da var det meglerhuset Lehman Brothers som gjorde jobben. Det medførte en kontrovers med Oslo Børs, som mente informasjonen om salget var for dårlig.

Da var kursen 84,30 kroner. I går sluttet aksjen på 107 kroner. Kursen i dette nedsalget vil bli fastsatt ved hjelp av såkalt bokbygging, hvor investorene melder inn hvor mye de vil kjøpe til ulike kurser. Denne prosessen starter i dag.

Salget skal i første omgang rettes mot institusjonelle investorer i Norge og utlandet. Salget til institusjonelle investorer vil bli etterfulgt av et salg til privatpersoner i Norge og EØS-området, til samme pris. Det satt av inntil 17,65 millioner aksjer for salg til privatpersoner

Staten kan ikke selge aksjer på 180 dager etter salget. Også etter forrige salg var det en slik begrensning. Den gikk ut i begynnelsen av januar. I tillegg har man trolig valgt å vente på Statoils resultat for fjerde kvartal, som kom mandag, for å ha denne informasjonen ute i markedet før salget.

Reklame

Ny Pyton-bok: Dette er Tommy Sydsæters favoritthistorier med Rhesus Minus