Gå til sidens hovedinnhold

- Lysbakken kan ha brutt straffeloven

Professor i skatterett Ole Gjems-Onstad mener SV opererer med én lov for SV-politikere og en annen lov for folk flest.

I et leserinnlegg i Dagens Næringsliv (DN) onsdag kommer Gjems-Onstad med en sviende dom over SVs opptreden etter at tidligere statsråd Audun Lysbakken, nå nybakt SV-leder, ble tatt med buksene nede da han gav millioner av kroner til egne venner og partifolk.

Skatteprofesssoren har med vantro registrert at Lysbakken ble hyllet som en helt på SVs landsmøte uten at en eneste person stilte kritiske spørsmål om Lysbakkens juksetildelinger.

- Det kan være grunn til å mistenke at Lysbakken selv eller nære SV-medarbeidere i departementet brøt straffelovens regler om korrupsjon, utroskap eller tjenesteforsømmelse.

Ifølge Gjems-Onstad, som er professor i skatterett både ved Handelshøgskolen BI, Universitetet i Oslo og Universitetet i Stavanger, får vi dessverre aldri vite sannheten. I leserinnlegget opplyser han at statsråder er unntatt vanlig politiforfølgelse når de begår mulige straffbare handlinger i tjenesten.

Gjems -Onstad mener det er høyst problematisk for rettsfølelsen til folk flest at, mens en familiefar i Stavanger for ett år siden fikk en ubetinget fengselsdom for å ha betalt 10 prosent av oppussingskostnader svart, slipper SV-leder Lysbakken unna uten noen som helst form for straff og blir endatil valgt til partileder i et regjeringsparti.

- SVs valg av Audun Lysbakken til leder gjør det enda vanskeligere å leve med at Høyesterett for ett år siden sendte en familiefar i fengsel - ubetinget - for å ha betalt en håndverker svart slik at staten tapte 90.000 kroner i skatt, skriver han.

- Få er hardere enn SV i sin fordømmelse av dem som ikke betaler det man skal til staten. Den avgåtte partileder Kristin Halvorsen har bidratt til å innføre stadig hardere reaksjoner. Polemisk kunne man tilføye at det ikke er merkelig når SV-topper behandler skattebetalernes penger som om de var SVs egne.

Skatteprofessor Gjems-Onstad peker på at ingen dømmer folk som snyter på skatten hardere enn SV-politikere. Han mener saken viser at SV operer med to lover: En for hvermannsen og en annen for SVs ledere.

Nå oppfordrer han velgerne til å reagere.

- Man kan håpe at den overlegenhet SVs ledelse og landsmøte har vist overfor egne lovbrudd, vil ha en politisk pris. Partiledelsen kan kontrollere et landsmøte, men ikke velgerne.

Reklame

Nå er det salg på våre grillfavoritter

Kommentarer til denne saken