Se videointervju med SV-leder Audun Lysbakken her:

STORTINGET (Nettavisen): Torsdag la regjeringen fram sitt forslag til statsbudsjett for 2023, og nå må regjeringen bli enige med sin samarbeidspartner SV om budsjettet.

Men SV-leder Audun Lysbakken er ikke fornøyd med det han leser.

– Det er et budsjett som ikke er rettferdig nok, og det er ikke grønt nok, konstater Lysbakken overfor Nettavisen.

Les også: NHO og Virke tordner mot budsjettet: – Norge går dårligere enn det regjeringen tror

– Mer i formueskatt

SV vil forhandle med regjeringen om statsbudsjettet etter at de selv har lagt fram sitt alternative budsjett.

– Jeg har tro på at vi skal bli enige, det gjør jeg også i år. Vi er enige om retningen på fordelingen, men ikke doseringen, sier han.

– Ønsker dere at formueskatten skal økes mer?

– Ja, det er både rom for det og det er nødvendig. Vi har fortsatt et skattesystem som er gunstig for de rike, og i denne situasjonen vi står i nå så kan vi ikke hjelpe de som sliter med regningene sine ved å øke pengebruken - så de som har mest i Norge må være villige til å bidra mer, slår Lysbakken fast.

– Kjenner du nå på at SV har mye makt?

– Jeg kjenner først og fremst på et ansvar for folk som er bekymret for økonomien sin, og det er det vi vil prioritere i disse forhandlingene, sier han til slutt.

– Mye å ta tak i

Lysbakken mener imidlertid at budsjettet tar Norge i riktig retning på flere områder.

– Det er første gang på mange år i Norge at det legges fram et budsjett som har en mer rettferdig fordeling som mål, men vi mener det må enda kraftigere fordeling til, og at det er et skuffende miljøbudsjett, så det er mye å ta tak i, sier han.

Les også: Tobarnsfamilie etter statsbudsjettet: – Vi kommer greit ut av det

Han reagerer også på at regjeringen ønsker å kutte i bistanden neste år, og vil ende langt under målet om å bruke én prosent av Norges bruttonasjonalinntekt (BNI).

– Det er også noe vi er kritisk til, for det er klart at nå er det ekstreme utfordringer ute i verden. Det er matmangel og det blir en tøff vinter for mange av de fattigste, og da burde Norge kunne øke bistanden mer, sier Lysbakken.

SV-lederen påpeker at økninger i bistanden til utlandet, ikke vil legge press på norsk økonomi – og dernest øke renten.

– Så dette må vi diskutere med regjeringen, sier han.

– Ikke mer oljepenger

Regjeringen kutter dessuten oljepengebruken neste år, til 316,8 milliarder kroner – en nedgang på 18,3 milliarder kroner fra i år.

Lysbakken lover at oljepengene vil forbli urørte.

– Vi har ikke tenkt å bruke noe mer oljepenger, fordi da kan vi presse renten opp for vanlige folk. Det er derfor det er så viktig med omfordeling. Hvis vi skal kunne prioritere minstepensjonister, barnefamilier, studenter og andre som sliter tungt med renter og regninger nå, så må vi omfordele, sier han, og legger til:

– Det betyr at de med de store formuene og millioninntektene må belage seg på å bidra mer, og må ta en større del av regninga.

Les også: Så mye dyrere blir alkohol, tobakk og drivstoff i 2023