Muligens begynner vi å bli litt lei av den kommersielle prinsessen og hennes sjaman-kjæreste. Det er i hvert fall ingen tvil om at det alternative paret begynner å bli lei av mediedekningen.

Trøsten må være at miniturnéen etter alt å dømme kommer til å innbringe drøyt en million kroner på fem kvelders prat fra scenen. I København brøt tilhørere ut i gråt, i Stavanger foretok sjamanen en felleshealing på 500 mennesker:

– Du har din egen kjærlighet og ditt eget univers. Pust inn og ut og fortsett å dunke på hjertet. Pust deg inn i det. Kroppen din lager «synthesis relay» (sjamanistisk betegnelse, journ.anm.) og kjærligheten blir høyere og høyere, messet Durek Verrett.

- Han har et betydelig kommunikasjonsproblem, er den nøkterne kommentaren fra advokat Cato Schiøtz til NRK.

- Jo mer han forklarer, jo større blir uklarheten og følelsen av ubehag. Det er veldig rart at han ikke legger større vekt på å være tydelig. Han bruker et vokabular hvor han henter litt hist og litt her. I min verden, og jeg er jo åpen for at det er mer mellom jord og himmel, jeg får ikke tillit til han, sier Schiøtz.

I prinsesse Märtha Louises verden har mediene skylden. Det har faktisk blitt en gjenganger over mange år at hun føler seg urettferdig behandlet. Et enkelt Google-søk finner «oppgjør med pressen» i både 2007, 2008, 2010 - og en rekke ganger siden.

Problemet er at medienes søkelys og offentlighetens oppmerksomhet følger med privilegiene ved å være født inn i kongefamilien.

Og for å være tydelig: I saken om sjaman Durek Verretts mange påstander er det ikke pressen som er tatt i uklarheter, motstridende påstander og innsalg som ligger tett opp til kvakksalveri.

Hypersensitiv betyr overfølsom. (Store norske leksikon)

Dersom Märtha Louise har eksempler på konkrete feil, så bør hun være tydelig på hva som er feil og hvilket medium som har gjort feilen.

Det står gjengitt påstander på sjamanens egen hjemmeside om at han kan hjelpe folk med kreft, at han kan forutse terroraksjoner og at han overlevde å være klinisk død. Hvis dette er feil, så har sjamanen en stor del av ansvaret for at løgnene ble brakt videre.

Eller for å låne ordene til den erfarne advokaten Cato Schiøtz (som er er åpen for overnaturlige fenomener): Sjamanen har et betydelig kommunikasjonsproblem.

Men er det så farlig at Märtha Louise bruker prinsessetittelen til å tjene penger på helsemagi, eller at sjaman Durek kan forlede syke, men godtroende, mennesker til å betale tusenvis av kroner på «behandling»?

Selvsagt er det det. Om det ikke truer kongehuset, så er det med på å endre oppslutningen om monarkiet. At titler og posisjoner går i arv, er fremmed i vår tid. Når kongehuset likevel har så sterk stilling, så er det fordi både kong Harald og hans forgjengere utviste stor klokskap i viktige og avgjørende øyeblikk i norsk historie:

  • I 1928 stod Kong Haakon fast på de konstitusjonelle spillereglene da han utnevnte den første arbeiderpartiregjeringen i Norge med de berømte ordene «Jeg er også kommunistenes konge».
  • Kongens nei til å utnevne Vidkun Quisling til statsminister og hans nei til å abdisere var viktig for motstandskampen under andre verdenskrig.
  • Under oljekrisen i 1973, da det ble innført restriksjoner mot bilkjøring for å spare bensin, tok Kong Olav trikken for å gå på ski.
  • Og i moderne tid er det liten tvil om at Kong Haralds klokskap og innlevelse etter 22. juli-massakren bidro til nasjonal forsoning.

Det er knapt teoretiske muligheter for at prinsesse Märtha Louise kan bli dronning. Men så lenge hun har prinsessetittelen og tilhører kongefamilien, så har hun et ansvar for å bære videre en stolt historisk arv som fortsatt samler Norge til en nasjon.

Det gjør hun best ved å ta frem sine hypersensitive evner og lytte på kritikken om å blande prinsessetittelen med en kontroversiell og udokumentert kommersiell virksomhet.

PS! Hva mener du? Er du lei av prinsessen og sjamanen, eller mener du at saken er viktig? Skriv et leserinnlegg!