Må betale 100.000 for mp3-filer

Dataingeniørstudenten Frank Allan Bruvik må betale 100.000 kroner i erstatning for å ha lagt ut pekere til mp3-filer på internett. Det har Høyesterett bestemt.

27.01.05 14:35

Høyesterett opprettholdt i dag dommen fra lagmannsretten i Napster.no-saken, melder NRK.

Studieoppgave
I 2001 drev dataingeniørstudenten Frank Allan Bruvik fra Lillehammer nettstedet Napster.no, hvor han la ut pekere til mp3-filer andre steder på internett.

Nettstedet var en del av en studieoppgave, og var aktivt i bare tre måneder.

Musikkbransjen, representert ved TONO, Nordisk Copyright Bureau (NCB), IFPI Norge, Antipiratgruppen og plateselskapene EMI, Universal, Sony og BMG mente Bruviks nettsted førte til tapt platesalg og at det var i strid med åndsverkloven.

Dermed gikk plategigantene til sak mot Bruvik.

I januar i fjor ble han dømt til å betale 100.000 kroner i erstatning i Sør-Gudbrandsdal tingrett, men anket saken videre til Eidsivating lagmannsrett hvor han i mars i fjor vant.

- Mer tilgjengelig
Lagmannsretten la i sin avgjørelse vekt på at nettstedet til Bruvik bare inneholdt brukernes henvisninger til hvor filene fantes.

Platebransjen mente dette var en viktig prinsippsak og anket videre til kjæremålsutvalget. Dermed endte saken i Høyesterett.

Der stadfestet dommerne dommen fra tingrettet, og peker på at lenkingen av musikk på Napster.no har gjort musikken mer tilgjengelig for folk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.