Det europeiske betalingsdirektivet som i løpet av de siste årene er implementert i Norge åpner for at butikker og utsalgssteder lovlig kan kreve gebyr for at du skal få lov å betale.

I Danmark er gebyret utbredt, noe en Nettavisen-leser erfarte i sommer.

FØLG NETTAVISEN NA24 PÅ FACEBOOK

Betalte 81 kroner for å betale
Hun skriver i en epost:

«...Når jeg sjekker min konto, opplever jeg å se at jeg også har blitt belastet for payment fee da vi besøkte Skagen Museum i Danmark. Jeg betalte for alle, og ser at jeg har blitt belastet for 81,40 i tillegg til prisen på 1770 kroner. Er dette virkelig lov? Dette er noe jeg aldri opplever i andre land...»

Gebyret på 81,40 kroner utgjør 4,6 prosent av totalbeløpet.

Men det stoppet ikke der. På tur hjem til Norge benyttet hun anledningen til å shoppe litt i Fredrikshavn.

- Etter at jeg kom hjem gikk jeg gjennom kvitteringene mine og fant ut til min irritasjon at også her hadde jeg blitt belastet med et ekstra gebyr. De hadde trukket meg 25,49 kroner for noe de kaller «Payment transaction Fee». Jeg reiser verden rundt – og jeg bruker mitt Visa-kort. Aldri blir jeg belastet for en ekstra Fee.

TIPS NETTAVISEN NA24: Har du opplevd å måtte betale for å få betale i Norge.
Da vil vi gjerne høre fra deg. Send oss en epost her.

EU-direktiv tillater gebyret
Ifølge fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet er slike gebyrer lovlig - også i Norge.

- Dette er en konsekvens av betalingstjenestedirektivet som kom i 2009 og som Norge har implementert. Direktivet innebærer at butikker kan ta betalt for at du som kunde skal betale. Så langt er det ikke blitt praksis. Disse gebyrene har i Norge tradisjonelt vært innregnet i prisen på produktet du kjøpet, sier Jensen.

Forbrukerrådets holdning er at dersom en butikk, eller nettbutikk (som er mer tilbøyelig til å ta betalt for å la kundene betale) avkrever en betaling for at kunden skal få betalt, så må det fremkomme tydelig og tidlig i kjøpsprosessen.

- Akkurat dette med tidlig i kjøpsprosessen er særlig viktig i nettbutikker. For vanlige butikker må det være prislister ved kassa som viser hva det koster å bruke kreditkort, debetkort og kontant, sier Jensen.

Konkurransehensyn bremser butikkene
Direktør for handel i Virke, Thomas Angell, kjenner ikke til at norske butikker tar tilsvarende gebyr.

- Jeg her ennå til gode å høre at noen i Norge tar dette ekstra betalingsgebyret. Men det er som Jensen sier full anledning for butikker å gjøre det. Som forbrukere får vi håpe at konkurransehensyn setter en stopper for det, sier Angell.

Han tror derimot at et annet gebyr snart vil bli en realitet i Norge.

- Det blir stadig mindre kontanter i samfunnet og bankene legger ned stadig flere kontorer og fjerner også mange minibanker. Det vil ikke overraske meg om vi snart må betale gebyr for å betale med kontanter, sier Angell.