Må gi mer til gjeldsofre

Fra 1. juli vil mange gjeldsofre få 650 ekstra kroner i måneden å rutte med. Stortingsflertallet pålegger nå barne- og familieminister Laila Dåvøy (KrF) å sette opp beløpet.

Da gjeldsordningsloven ble innført vedtok Stortinget at gjeldsofrene skulle kunne beholde inntil 85 prosent av det en minstepensjonist hadde å leve av. Etter at minstepensjonen ble satt kraftig opp i 1997, endret man satsene, og i dag er de 75 prosent av minstepensjonen.

- Økningen i minstepensjonen har ført til at 85-prosentsatsen etter min mening ikke lenger kan sies å være nøktern, slik gjeldsordningsloven forutsetter, skriver Dåvøy i et brev til Stortinget der hun også påpeker at en slik økning vil kunne føre til at «hushold under gjeldsordning gis anledning til et høyst normalt forbruk og i noen tilfeller mer enn det.»

Ifølge regjeringspartiene vil opposisjonens forslag være et brudd med «gjeldsordningslovens grunntanke om at skyldneren skal leve enkelt og sparsommelig under gjeldsordningen», skriver Aftenposten.

Både SV, som tok initiativ til å få opp satsene, og resten av opposisjonen, er uenig med Dåvøy.

- Flertallet mener det er vanskelig å se at en økning på rundt 650 kroner for enslige og om lag 1.700 kroner for par, kan bidra til å svekke legitimiteten ved ordningen, skriver Stortingets barne- og familiekomité i sin innstilling.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.