*Nettavisen* Økonomi.

Må stanse leteboring

SFT og Petroleumstilsynet har satt foten ned for videre leteboring i Barentshavet inntil det er gjennomført en gransking av utslippet fra riggen «Eirik Raude» tirsdag.

14.04.05 06:18

- Vi ser svært alvorlig på hendelsen. Forutsetningen for oljeboring i Barentshavet er null utslipp av miljøfarlige stoffer. Dette er tredje gang det skjer et uhellsutslipp fra riggen «Eirik Raude». Vi er svært usikre på om oljeselskapene er i stand til å drive boringen i Barentshavet slik de har lovet at de skal, sier SFT-direktør Håvard Holm ifølge en pressemelding.

Skal granskes
1,6 kubikkmeter med hydraulikkolje lekket ut fra riggen «Eirik Raude», som borer på letebrønnen Guovca i Barentshavet. SFT og Petroleumstilsynet vil granske hendelsen i løpet av kort tid. Inntil videre kan ikke leteboringen gjenopptas. I går fikk myndighetene en foreløpig redegjørelse om uhellet.

Værforholdene gjør at det er vanskelig å sjekke nøyaktig hva som er skjedd. Operatøren Statoil og riggselskapet Ocean Rig forsikrer ifølge SFT at alle utslipp er stanset. De har også stanset all boreaktivitet.

Hydraulikkoljen som er sluppet ut, består ifølge SFT hovedsakelig av høyraffinert mineralolje som brytes sakte ned i miljøet.

Statoil beklager
- Statoil ser meget alvorlig på hendelsen og setter nå ned en arbeidsgruppe med deltakelse også fra riggoperatøren Ocean Rig. Gruppen skal identifisere kortsiktige og langsiktige tiltak for å unngå lignende lekkasjer i fremtiden, sier Statoils Tim Dodson, letedirektør for norsk sokkel, ifølge en pressemelding.

Statoil sier framdriften i boreaktiviteteten er av underordnet betydning og at selskapet tar den tid som er nødvendig før de setter i gang igjen.

Boringen av Guovca-brønnen startet 2. april i år.

Bellona kritisk
Bellonas leder Frederic Hauge betegnet utslippet som grov miljøkriminalitet og krever at hele Statoils boreprogram stanses.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag