Storebrand gjennomførte nylig sin årlige store spareundersøkelse ved hjelp av Pollstat. 1047 personer over 18 år ble spurt i undersøkelsen. Den viser blant annet at flere sparer i fond og betrakter jevnlig fondssparing som den viktigste kilden til formue.

Men spare- og forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Storebrand roper også et varsko om utviklingen hun ser i sparevanene.

- En undersøkelse vi gjennomførte i høst om økte strømutgifter og renter, viser at gruppen som har begynt med aksjesparing under pandemien i høyere grad er bekymret for økende utgifter. De må i større grad ta drastiske grep, som å betale med kredittkortet.

Les også: Økonomer: Vinteren blir trolig rådyr – du bør stramme inn nå

Vann over hodet

- Det bekymrer meg veldig, ettersom vi både har fått økte kostnader til strøm og drivstoff. Mange vil oppleve at boliglånet blir dyrere fra februar, og det kan tyde på at enkelte har tatt seg vann over hodet, sier Tvetenstrand til Nettavisen Økonomi.

Hun sier vi dessverre går en dyr vinter i møte. Selv om vi det seneste året er blitt enda flinkere til å spare, er det utgiftene som nå må prioriteres for mange.

- Jeg bekymrer meg for de som nettopp har kjøpt bolig og som ikke har opplevd mer «normale» renter før. I tillegg får de sjokkregningene på strøm. Mange av dem er dessuten nye innenfor fonds- og aksjesparing og har stort sett opplevd oppgang her.

Tvetenstrand tror mange har strukket strikken med tanke på boliglån. Selv om låntakere etter utlånsforskriften skal tåle en renteøkning på inntil fem prosentpoeng, kan budsjettet bli trangere enn de hadde sett for seg.

Les også: Nå bør du sjekke skattekortet: Slik unngår du å gå på en smell

Må omprioritere

- Har du i tillegg kjøpt bil eller gjort andre investeringer, kan økonomien nå se ganske annerledes ut. Mye blir dyrere, og da spesielt boliglånet og strømprisene. Det kan vi ikke kan velge bort, og det gjør at mange må prioritere pengebruken annerledes.

Tvetenstrand sier det viktigste å huske på når du skal investere i aksjer, er at pengene investeres langsiktig. Du må ikke være avhengig av å ta de ut for å betale løpende utgifter. Derfor er det også ekstremt viktig å ha opparbeidet seg en god økonomisk buffer før man setter i gang.

- Det er vanskelig å forsvare sparing i aksjer eller aksjefond, samtidig som du ikke har råd til å betale strømregningen. Det er en risikosport å starte sparing i aksjer eller aksjefond uten å ha en bufferkonto. Det anbefaler jeg aldri, formaner forbrukerøkonomen.

Tusenlapper

Selv med kompensasjonsordninger fra staten, kan strømregningen i verste fall i vinter bli noen tusenlapper høyere i måneden. I tillegg vil boliglånet for de fleste fra februar øker med inntil 0,25 prosentpoeng, etter at Norges Bank satte opp styringsrenten 16. desember. Flere renteøkninger er på vei.

Tvetenstrand sier at økningen i strømregningene fort tilsvarer det beløpet de fleste har på spareavtalen sin i måneden.

- Hvis du sliter med å betale regningene nå, er det på tide å justere eller stoppe sparingen en periode. Sett gjerne inn en påminnelse til deg selv i april om å ta ny status på om du kan komme i gang med sparing igjen.

- Og bruk aldri kredittkort eller ta opp forbrukslån for å kunne fortsette med sparingen. Jeg har sett flere tilfeller hvor mange tenker at det er fornuftig, men dessverre er det svært få investeringer som kan gi deg en høyere avkastning enn det de dyre rentene du må betale for dette, advarer hun.

Les også: Dobbel smell for husholdningene: - Jeg er bekymret

Kutter forbruket

Undersøkelsen viser at det er forbruk nordmenn prioriterer å kutte først når de må stramme inn. Bare 13 prosent svarer at de vil redusere sparingen i fond eller aksjer. Det kan tolkes som at nordmenn stadig har mer tro på aksjemarkedet og ikke ønsker å gå glipp av denne muligheten.

- Det bekrefter også at mange nordmenn har vaner og utgifter de kan kutte ved behov. En titt i nettbanken på kontoutskriften gjør nok at flere kan spare både flere hundre, og kanskje flere tusen kroner i måneden ved å stramme inn litt, sier Tvetenstrand.

Hun understreker at hun er positiv til at det er blitt mer oppmerksomhet rundt sparing i aksjer og fond. Det gjør at flere kan ta del av verdiskapningen i samfunnet.

Ikke la deg blende

- Men det er viktig å legge opp en plan etter egen lommebok og ikke la seg blende av råd i sosiale medier eller hva andre forteller deg. I tillegg er det viktig å ha en bufferkonto for å håndtere økte utgifter og regninger når disse kommer.

- Da slipper du å ta ut penger av fondet ditt. På den måten unngår du også å bekymre deg for høyere strømutgifter og boliglånsrenter, men også for svingninger i aksjemarkedet, for de kommer.

Tvetenstand sier mange de seneste årene har fått øynene opp for sparing i aksjer og fond. Fremdeles er det langt flere menn enn kvinner som investerer i aksjer og aksjefond, henholdsvis 56 prosent og 40 prosent.

I snitt har 5,5 månedslønner på bufferkonto. Det tilsvarer rundt 150.000-200.000 kroner. Kvinner sparer på bankkonto (86 prosent), mens den tilsvarende andelen for menn er 67 prosent. Det er imidlertid endringer på gang.

Les også: Strømsjokket: Med tre enkle grep slipper du å kaste over 1000 kroner ut av vinduet

Veldig glad

- Jeg er veldig glad for at trenden viser at stadig flere kvinner også har begynt å investere pengene sine i aksjer og aksjefond. Samtidig håper jeg enda flere får øynene opp for dette og kan få glede av verdiskapningen i samfunnet, sier Tvetenstrand.

23 prosent av de spurte svarer at de ville investert i aksjefond hvis de fikk 3 millioner mellom hendene. 4 av 10 sparer ifølge undersøkelsen 3000 kroner eller mer i måneden.

En av fire mener fondsinvesteringer er en viktig kilde til formue. Det er en høyere andel enn for de som har opparbeidet formuen fra både arv og boligprisstigning

Taper ikke kjøpekraft

Utviklingen de seneste årene er at nordmenn har fått mer tro på avkastning fra aksjemarkedet enn boligmarkedet.

- Har du mulighet til å investere langsiktig, er det fornuftig å plassere en del av sparepengene dine i aksjefond for å unngå at de taper kjøpekraft over tid, sier Tvetenstrand.