*Nettavisen* Økonomi.

Må ta matjuks på alvor

Butikker og restauranter må ha plikt til å melde fra om juks og overtramp med kjøtt og andre råvarer til myndighetene, mener Forbrukerrådet.

- Mat og redelighet vil få mer fokus fremover. Det bør være en plikt for butikker og restauranter å melde fra om juks og overtramp, sier juridisk rådgiver Helga Skofteland i Forbrukerrådet til forbrukerportalen.no.

Det trenger ikke å være direkte helseskadelig mat, men også innblanding av råvarer eller stoffer som ikke ansees som god mat eller etisk å spise.

Forbrukerne må dessuten ha mulighet til å få erstatning for tort og svie etter matforgiftning, mener Forbrukerrådet. De etterlyser regler på området, og tror en erstatningsordning kan få restauranter til å skjerpe rutinene.

Rådet er også motstander av at tilsyn og kontroll må finansieres av avgifter. Dersom aktørene i næringen skal finansiere, betyr dette i praksis en dobbelbeskatning for forbrukerne. Næringen vil dermed ta seg betalt ved å sette opp prisene på mat.

Tilsyn og kontroll hører inn under de forpliktelsene myndighetene har overfor borgerne, ifølge Forbrukerrådet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.