Gå til sidens hovedinnhold

Må ta matjuks på alvor

Butikker og restauranter må ha plikt til å melde fra om juks og overtramp med kjøtt og andre råvarer til myndighetene, mener Forbrukerrådet.

- Mat og redelighet vil få mer fokus fremover. Det bør være en plikt for butikker og restauranter å melde fra om juks og overtramp, sier juridisk rådgiver Helga Skofteland i Forbrukerrådet til forbrukerportalen.no.

Det trenger ikke å være direkte helseskadelig mat, men også innblanding av råvarer eller stoffer som ikke ansees som god mat eller etisk å spise.

Forbrukerne må dessuten ha mulighet til å få erstatning for tort og svie etter matforgiftning, mener Forbrukerrådet. De etterlyser regler på området, og tror en erstatningsordning kan få restauranter til å skjerpe rutinene.

Rådet er også motstander av at tilsyn og kontroll må finansieres av avgifter. Dersom aktørene i næringen skal finansiere, betyr dette i praksis en dobbelbeskatning for forbrukerne. Næringen vil dermed ta seg betalt ved å sette opp prisene på mat.

Tilsyn og kontroll hører inn under de forpliktelsene myndighetene har overfor borgerne, ifølge Forbrukerrådet.

Reklame

På tilbud: Den norske skogsmaskinen barna elsker