Norge har fått ramsalt kritikk for å tjene godt på skyhøye gasspriser. Britiske The Economist skrev før helgen at Norge profiterer flaut mye fra krigen i Ukraina. Financial Times skrev allerede i midten av august at «det er på tide at Europa ber Norge om å kutte gassprisene».

Les: The Economist: Norge tjener «pinlig mye» på Ukraina-krigen

Det er ingen tvil om at Europas støtte til Ukraina har ført til energikrise og skyhøye priser i Europa. Årsaken er at Russland har kuttet gasseksporten til EU dramatisk. Dermed har prisene skutt i været, samtidig som Norge har økt gassproduksjonen. Følgelig har inntektene blitt betydelige.

Les også: Jubel og slakt for EU-toppens strakstiltak og Putin fnyser av EUs gassforslag

I NRKs Debatten tirsdag (du kan se den her) var temaet om Norge bør sende noe av superprofitten til Europa for å hjelpe europeere å betale for gassen.

Kommentator Jon Hustad i Dag og Tid fnyser av europeerne som nå klager over norsk superprofitt. Hustad påpekte at både Storbritannia og Nederland reduserte sin gassproduksjon betydelig i år med lave gasspriser, og at de derfor har seg selv å takke.

Les også: Dystert for Europa uten Putins gass

Hustad viste til at Storbritannia i år 2000 produserte 100 milliarder kubikk gass i året - altså nesten like mye som det Norge produserer i år (122 milliarder kubikk). I fjor produserte Storbritannia 32 milliarder kubikkmeter. Også Nederland har redusert produksjonen - fra 35 milliarder kubikkmeter i 2010 til 18 milliarder kubikkmeter i fjor.

Fra mars i år: Gassprisen stiger helt vilt - opp over 70 prosent

– Hadde Storbritannia og Nederland opprettholdt produksjonen sin, lett etter gass, gitt lisenser, utviklet felt, slik Norge har fortsatt å gjøre, så hadde vi ikke hatt en energikrise i Europa. Dette minner meg om en slags Morten Klatremus: Vil ikke plukke nøtter om sommeren, men vil spise av vårt lager om vinteren, og synge at vi er usolidariske, sa Hustad.

Representanter for regjeringspartiene ga også klare signaler om at det er uaktuelt å sende overskuddet fra gass til EU.

– Europa bør gå litt i seg selv

Forsknings- og høyere utdanningsminister Ole Borten Moe (Sp) poengterte at norsk gass tidligere ble solgt til Europa på langsiktige avtaler, men at Europa selv ikke ønsket langsiktige avtaler, men istedenfor å kjøpe i et marked styrt av tilbud og etterspørsel.

– Det var det Europa selv som insisterte på at de avtalene skulle avskaffes. Hadde Europa holdt på de gassavtalene, så ville de nå ha betalt 55 dollar fatet for gass, istedenfor 500, sa Moe.

– Kanskje bør Europa gå litt i seg selv, sa Moe og foreslo at man bør gå tilbake til langsiktige avtaler i bytte mot lavere priser.

– Gi et langsiktig kjøpssignal. Sørg for at vi kan utvikle vår sokkel og holde produksjonen høy. Det er en rimelig byttehandel, tenker jeg.

Moe poengterte også at energikrisen i Europa ikke bare handler om Putin og Ukraina, men også om at europeiske land har avviklet noe av egen energiproduksjon.

Les kommentar: Tysklands mest idiotiske beslutning siden 1945

MDG: – Pump opp gass

Bortens regjeringskollega, statssekretær Eivind Vad Petersson i Utenriksdepartementet, sa at Norge skal hjelpe Ukraina, men gjorde det klart at:

– Det er ikke aktuell politikk å sende alle ekstrainntektene til Europa, nei.

Leder Kristin Meek Stokke i Europeisk ungdom og MDGs parlamentarisk leder Lan Marie Berg er blant dem som mener at Norge nå må støtte Europa blant annet ved å sende deler av superprofitten til EU, men også med å forsyne Europa med gass.

– Der er MDG helt enige i at vi må pumpe opp all den gassen vi kan og sende den til Europa, sa Lan. Hun mener også at Norge må bruke inntektene fra gassen til å hjelpe Europa å bygge opp en mer bærekraftig energiforsyning.

– Henger ikke på greip

MDGs ønske om gasshjelp til Europa, fikk leder Owe Ingemann Waltherzøe i Industri- og næringspartiet (INP) til å himle med øynene. Han deltok i Debatten på link fra norsk sokkel. Han husker veldig godt at MDG lenge har villet legge ned arbeidsplassen hans.

– Dette er kjente toner fra MDG: Alt skal løses med avgifter. Alt skal Norge bidra med, uten at noe skal komme tilbake, sa han og fortsatte:

– Jeg må si at det er ganske kostelig å høre MDG, som egentlig ville avvikle olje- og gassnæringen allerede i 2015, så flyttet de det til 2020, og nå står de her og breier seg for hele Europa og være den reddende engelen med nettopp det de gjerne ville avvikle. Det henger ikke på greip.

Lan poengterte at partiet aldri har vedtatt å legge ned produksjonen over natten, men at Norge må slutte å lete etter olje.

Fra 2020: MDG vil skru igjen oljekranen innen 2035