Onsdag senket Norges Bank styringsrenten og statsminister Jens Stoltenberg, finansminister Kristin Halvorsen og sentralbanksjef Svein Gjedrem oppfordret umiddelbart norske banker om å vise samfunnsansvar og senke renta.

Men til liten hjelp. For onsdag fikk Magnhild Landrø (55) brev fra Postbanken om at renta går opp med saftige 0,9 prosentpoeng.

- Jeg skjønner lite
- Nå har bankene akkurat fått en stor redningspakke av den norske stat og onsdag senket Norges Bank renta. Jeg skjønner lite, sier Magnhild til Nettavisen.

Onsdag kuttet sentralbanken renta med 0,5 prosentpoeng, til 5,25 prosent. Det vanlige er at bankenes nominelle rente ligger opp mot 1 prosent høyere enn styringsrenta på lån innenfor 60 prosent.

LES OGSÅ: Renta ned 0,5 prosentpoeng
LES OGSÅ: - Alle banker har overskudd

Magnhilds nye effektive rente i Postbanken blir 9,29 prosent (Magnhild og mannen har et boliglån i Postbanken med sikkerhet innenfor 85 prosent).

- Dette er det samme som DnB Nor har kommet med, og Postbanken er samme bank som DnB Nor. Folk må ikke forvente at renta går ned umiddelbart, men at forskjellene mellom lånerenta og pengemarkedsrenta vil utjevne seg over tid, sier finansminister Kristin Halvorsen til Nettavisen.

Halvorsen ønsker ikke å gi noen råd til Magnhild fordi hun ikke kjenner hennes økonomiske situasjon.

- Vurderer å bytte
- Jeg har vært trofast mot banken min i mange, mange år, men nå lurer jeg virkelig på om det er på tide å bytte bank, sier Magnhild.

Det kan Magnhild ha god grunn til. Pengemarkedsrenten sank ytterligere torsdag og er nå nede i 6,5 prosent, ned 1,35 prosentpoeng siden toppnivået 1. oktober, ifølge Norges Bank.

- Dermed er det nå god margin mellom pengemarkedsrenten og renten du må betale for nytt boliglån, påpekte sentralbanksjef Svein Gjedrem i høringen om finanskrisen på Stortinget.

Pengemarkedsrenten bestemmer
Informasjonssjef Kristin Paus i Postbanken forklarer overfor Nettavisen at brevet Magnhild har fått inneholder to rentehevinger.

- Vi økte renta både 25. september og 6. oktober og valgte derfor å sende ut de to rentevarslene i ett brev. Jeg skjønner at en beskjed om at renta går opp 0,9 prosentpoeng høres voldsomt ut, men det var altså mest praktisk for oss denne gangen, sier Paus.

- Dere har ikke tenkt å høre på statsministeren og senke renta i stedet?

- Ingen beslutninger er tatt. Først og fremst er det utviklingen i pengemarkedsrenten som er avgjørende. Det jeg kan love er at vi vil være raske med rentenedsettelse dersom pengemarkedsrenten stabiliserer seg på et lavere nivå, sier hun.

SpareBank 1 øker også
Kunder i SpareBank 1 SR bank Oslo får også brev denne uken om at renten går opp.

Banken, som gir ekstra «gode» rentebetingelser overfor LO-medlemmer, øker den nominelle boliglånsrenta fra 6,9 til 7,5.

Det skjer samme dag som LO-lederen Roar Flåthen i et intervju med Dagens Næringsliv ber norske banker vise samfunnsansvar og senke renta.

Bortforklaringer
Torsdag dumpet et rentebrev ned i postkassen til Knut Dyrseth fra Averøya. Renten på landbrukslånet skulle opp 0,95 % til 9,56%, dagen etter at Norges Bank satt ned styringsrenten. Dyrseth er nå mektig irritert på Sparebank1 SMN.

- Jeg har vært kunde i banken i 18 år, men har aldri opplevd så dårlig behandling, sier Dyrseth til Nettavisen.

Han ble ikke beroliget av forklaringen banken ga ham på økningen.

- Det var bare tirader om markedet og bortforklaringer. De sa det ville gå lang tid før renten skulle ned igjen, sier Dyrseth oppgitt.

Liten bank setter ned renta
Mens flere av de største bankene øker utlånsrentene, velger Bjugn Sparebank å gå motsatt vei.

- Vi er en liten bank som opererer i en spesiell del av markedet og som prøver å gjøre det best mulig for våre kunder. Hva andre gjør får bli deres sak, sier styreleder i Bjugn Sparebank Odd Einar Drilsvik.

Sliter du med veldig høy rente eller høyt boliglån? Da vil vi gjerne komme i kontakt med deg. Tips oss på vaktsjef@nettavisen.no

SENK DIN BOLIGLÅNSRENTE MED MinRente PÅ NETTAVISEN.NO