Norges suverene sjakkverdensmester eier 85 prosent av MagnusChess AS, faren Henrik de resterende 15 prosentene. Og når de regner på sønnen, så drypper det på faren.

Årsregnskapet for 2021 viser at de to rett før juli fjor bevilget seg et tilleggsutbytte på hele 20 millioner kroner. Dette skal altså fordeles med 17 millioner kroner til Magnus Carlsen og 3 millioner til Henrik.

De kunne ta ut kjempeutbyttet etter at MagnusChess AS i fjor hadde et resultat før skatt på 32,2 millioner kroner, som riktig nok var ned fra 44,7 millioner i 2020. Selskapet har både driftsinntekter og de seneste årene også store inntekter fra finansmarkedene.

I fjor utgjorde finansinntektene beskjedne 4,7 millioner kroner, mot hele 27,7 millioner året i forveien. Magnus Carlsen hadde et fantastisk år i 2020 takket være disse store inntektene.

Driftsinntektene, i regnskapet ført som salgsinntekter, har derimot økt kraftig i perioden. her snakker vi om premieinntekter, reklameinntekter osv. Nettavisen har sendt en e-post til Henrik Carlsen om en kommentar til fjorårstallene, som så langt ikke er besvart.

Les også: Magnus Carlsen stiller i poker-VM i Las Vegas

250 millioner

Beregninger Nettavisen har gjort viser at MagnusChess AS siden 2011 har hatt samlede drifts- og finansinntekter på 230 millioner kroner. Overskuddet før skatt i disse årene utgjør 150 millioner kroner, etter skatt 122 millioner kroner. Det er de millionene far og sønn Carlsen har hatt til å boltre seg med, som utbytte.

De seneste årene har de satset i verdipapirmarkedene. 20 millioner er plassert i mer kortsiktige fond, 25 millioner i langsiktige eierandeler.

Egenkapitalen i selskapet - eiernes antatte verdier - var ved utgangen av 2021 på 50,5 millioner kroner. Det var en stor gjeldspost ved årsskiftet, det store utbyttet.

MagnusChess AS eier i tillegg 8,5 prosent av aksjene i det børsnoterte spillselskapet Play Magnus. Dette selskapet har en markedsverdi på 537 millioner kroner, slik at far og sønn Carlsen har børsverdier her for 46 millioner kroner.

Les også: Espen Lind økte inntektene med over 50 millioner

Gir seg på topp

Magnus Carlsen (31) kunngjorde nylig at han ikke lenger er motivert for å forsvare verdensmestertittelen i langsjakk. Han ble verdensmester første gang i 2013, og det var året da inntektene begynte å ta av.

– Jeg har informert teamet mitt, Fide (Det internasjonale sjakkforbundet) og Jan (Nepomnjasjtsjij) om at jeg ikke kommer til å spille den kommende VM-kampen i langsjakk, sa Carlsen i forrige uke.

Som regjerende mester skulle han opprinnelig ha møtt Nepomnjasjtsjij til ny duell i første halvdel av 2023. Carlsen slo russeren klart (7,5-3,5) i tittelkampen i Dubai før jul. Carlsen har forsvart tittelen fire ganger, mot Vishy Anand, Sergej Karjakin, Fabio Caruana og altså Nepomnjasjtsjij i fjor høst.