Gå til sidens hovedinnhold

Makrotall gir dollarfall

Positive makrotall i Europa og negative ditto i USA bidrar tirsdag til å svekke dollaren mot euro og krone.

HOUSTON (NA24): Etter tre svake år, ga 2005 klar oppgang for dollaren mot euro og andre valutaer. Men 2006 har begynt med dollarfall.

Tirsdag ettermiddag norsk tid koster en euro 1,196 dollar, mot 1,182 dollar mandag ettermiddag. En dollar koster 6,65 kroner, mot 6,75 kroner i går ettermiddag.

Flere forhold har bidratt til dagens utvikling. Tidligere i dag kom det relativt positive makrotall fra USA: I Tyskland falt arbeidsledigheten fra 11,4 til 11,2 prosent. En indeks basert på innkjøpssjefers utsikter - ansett som et tidlig varsel for økonomisk aktivitet - viste også en fremgang fra november til desember, og tallet var sterkere enn ventet i finansmarkedene.

Dette bidrar til tro på fortsatte renteøkninger fra den europeiske sentralbanken. Høyere rente gjør det mer lønnsomt å eie en valuta, som euro, i forhold til en valuta fra et land hvor rentenivået er lavere.

Motsatt i USA
I USA har bildet i dag vært motsatt. I ettermiddag norsk tid kom det to makroindikatorer som begge var svakere enn markedet hadde trodd. Det gjelder byggeinvesteringene, som steg mindre enn ventet i november, og - viktigere - den amerikanske innkjøpssjefindeksen ISM, som falt fra 58,1 i november til 54,2 i desember. Fallet var klart større enn ventet.

Dette har også bidratt til å sende de amerikanske aksjeindeksene i minus, etter at de begynte dagen i pluss.

Hva mener sentralbanken?
Ellers venter de amerikanske makroobservatørene i dag på offentliggjørelsen av referatet fra det siste sentralbankmøtet, som kommer i kveld norsk tid. Dette vil bli finkjemmet på jakt etter indikasjoner på at man snart er ferdig med å heve renten i USA.

Den amerikanske sentralbanken har hevet renten 13 ganger siden juni 2004, fra 1 prosent til 4,25 prosent. De fleste venter en økning til 4,5 prosent på neste rentemøte, 31. januar, men mange tror man nå nærmer seg slutten.

Her kan du lese flere nyheter fra NA24.

Kommentarer til denne saken